El Fons Català de Cooperació fa anys que treballa de forma conjunta amb les organitzacions centrades en les migracions i el desenvolupament a Catalunya i les acompanya en el seu procés d’enfortiment. El paper d’aquestes entitats és molt rellevant, ja que tenen potencial per convertir-se en agents decisius en relació a la cooperació al desenvolupament a origen, així com en actors claus per la cohesió social a les societats d’acollida a través de l’educació crítica i transformadora.
Per tal de seguir enfortint aquestes organitzacions a les quatre províncies de Catalunya, el Fons Català ha dissenyat un programa formatiu que ha començat a avui a Lleida i que s’impartirà cada dissabte fins el dia 19 de març, al Centre Cívic del Centre Històric . La proposta compta amb la participació d’un equip formatiu especialitzat, i amb el suport i col·laboració de la Paeria de Lleida, la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, i la Universitat de Lleida.
El tercer trimestre de 2021 es van fer les formacions a Girona i Tarragona, i Barcelona les acollirà l’abril i maig d’aquest any.
El programa formatiu consta de cinc sessions temàtiques, una mentoria i una sessió de retorn. Les sessions temàtiques se centren en aspectes tant transversals com específics, com ara l’Enfocament de Gènere i basat en Drets Humans (EGiBDH), l’enfortiment organitzatiu, la comunicació i educació crítica i transformadora, i la introducció a la formulació. Un cop finalitzades les sessions, i amb l’objectiu de posar en pràctica els coneixements adquirits, es planteja a les entitats la possibilitat de participar en un programa de mentoria durant el qual se les acompanya en la formulació d’una proposta de projecte i en l’enfortiment de l’organització.
Amb aquestes formacions s’espera:
- Aportar els coneixements i les eines necessàries per incloure l’EGiBDH en la cultura organitzativa i ens les lògiques d’intervenció dels projectes de cooperació internacional.
- Reforçar les estructures organitzatives i el desenvolupament comunitari de les entitats i fomentar el treball en xarxa amb el teixit associatiu i els espais de concertació
- Enfortir les capacitats perquè les entitats de migracions i desenvolupament portin a terme una comunicació transformadora.
- Reflexionar sobre el rol de les entitats en l’àmbit de l’educació crítica i transformadora, i aportar eines pràctiques per impulsar i millorar aquesta línia d’acció.
- Facilitar eines i reforçar competències per la formulació de projectes.
Per ampliar informació, es pot consultar el programa complet de les formacions aquí.