Fa temps que és prou coneguda la col·laboració activa de periodistes i mitjans amb les clavegueres de l’Estat difonent informacions que sabien que eren falses i que ni tan sols s’havien contrastat. Des del Grup de Periodistes Ramon Barnils denunciem un cop més aquestes pràctiques, que van clarament en contra del codi deontològic, suposen una greu vulneració del dret a una informació veraç de la ciutadania i posen en perill la salut democràtica.
L’última filtració de les gravacions de l’excomissari Villarejo implica aquesta vegada el periodista i directiu de La Sexta, Antonio Garcia Ferreras, que presenta el programa Al rojo vivo d’aquest mitjà. Estem davant d’un cas, per tant, amb més repercussió mediàtica perquè evidencia que la connivència entre clavegueres de l’Estat i periodisme no té a veure només amb els mitjans vinculats amb l’extrema dreta.
La relació entre alguns mitjans i periodistes i el deep state la coneixem de sobres des de fa dècades. No és cap novetat. Entitats socials i els moviments independentistes català i basc fa molt que la denuncien. Alguns mitjans –pocs, fins no fa gaire– també han fet l’esforç de posar-la en evidència. Però alguns se n’adonen ara i posen el crit al cel pel que consideren que és un atac al sistema democràtic espanyol. Potser per això els que callaven quan les vulneracions no els tocaven ara ho lamenten.
Que falta una neteja profunda dels aparells de l’Estat espanyol que mai s’ha volgut afrontar no és cap novetat. Però potser alguns han descobert aquest cap de setmana que les clavegueres també han infectat el periodisme, i que també cal fer-hi neteja.
En un moment en què els mitjans tradicionals estan cada cop més allunyats de la ciutadania i la seva realitat, practiquen un activisme polític allunyat dels cànons del periodisme i veuen qüestionada la seva condició de prescriptors, notícies com aquesta fan aquesta bretxa cada vegada més gran. Cal treballar per recuperar la confiança de la societat amb el periodisme i cal fer-ho des de la denúncia activa de les males pràctiques professionals. El corporativisme no ens farà més forts i pot ser tan destructiu com la generalització i la crítica gratuïta.
Perquè cal més periodisme, sí, però del que es compromet amb la ciutadania i fiscalitza el poder, no del que li fa d’altaveu.

Publicat a la web del Grup de periodistes Ramon Barnils