Imaginaris multiespècies: una exposició sobre la convivència en un món de desigualtats

Marc Gálvez, Cigonyes, voltors i esplugabous a l’abocador de Montoliu de Lleida, 2018. Fotografia.
Marc Gálvez, Cigonyes, voltors i esplugabous a l’abocador de Montoliu de Lleida, 2018. Fotografia.
El centre d'Art la Panera acull aquesta exposició multidisciplinar que estarà disponible durant tot el mes de maig, i que complementa les activitats proposades pel DENIP 2023.

La mostra és una treball col·lectiu de diferents artistes que busca reimaginar les relacions entre comunitats, però també entre els humans i l’entorn, una reflexió necessària en un mon condicionat pel el canvi climàtic antropogènic, la pèrdua de biodiversitat, la degradació dels ecosistemes, les pandèmies víriques, l’increment de la vulnerabilitat i de les desigualtats, i l’auge de la violència basada en el sexe, la raça i el gènere, fa necessari repensar la convivència entre humans i entre espècies.

La proposta de ciutat pel DENIP (Dia Escolar de la No Violència i la Pau) de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, creada en col·laboració amb la Paeria, el Pla Educatiu d’Entorn, l’associació Lleida per la Unesco i el Centre d’Art la Panera, aborda la temàtica del a Comunicació No Violenta i empàtica com a eina de prevenció i resolució de conflictes, i com a eina de construcció de pau, i s’han fet diferents activitats per a conèixer i posar en pràctica aquesta eina. Entre les diferents activitats proposades, hi havia la creació d’una instal·lació artística en l’espai públic per part de l’alumnat de diferents centres educatius de Lleida, amb el suport del Centre d’Art La Panera; la reflexió sobre les formes de violència a l’escola, però també amb l’entorn, i imaginar, des del llenguatge i la comunicació, una forma més pacífica de relacionar-nos.

Per a complementar aquesta activitat, i continuar descobrint l’art com a eina de transformació social i de no violència, El Centre d’Art la Panera convida als centres educatius a visitar l’exposició “Imaginaris multiespècies #Terres de Lleida” , una exposició col·lectiva, amb artistes de Lleida i de fora que intenta donar resposta a la insostenibilitat mediambiental i social actual, convidant-nos a imaginar comunitats on els humans no viuen aïllats, separats, dislocats de l’entorn, sinó que romanen inscrits en denses xarxes d’interacció material amb altres éssers. Unes comunitats basades en el benestar comú, on els humans no ocupen una posició jeràrquica, hegemònica i violenta.

Una altra de les activitats que s’han promogut per als centres educatius en el marc de la proposta del DENIP i del treball en Cultura de la Pau, ha estat la redacció d’una moció contra les guerres per a presentar al Ple de l’Ajuntament de Lleida que han dut a terme la Plataforma Aturem les guerres amb la participació del Consell d’Infants i Joves del Plenari de Lleida, que han aportat els seus arguments i motius per al desarmament i que els defensaran en el proper ple de l’Ajuntament.

L’exposició “Imaginaris multiespècies” estarà disponible fins el 28 de maig de 2023 i té entrada i visita gratuïta.

Més informació a la web del Centre d’Art La Panera

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard