La Baula impulsa un micromecenatge per poder fer realitat el segon número de la revista FOSSA218. Lluita, memòria i dignitat.

La revista neix com homenatge a les víctimes del franquisme i es presenta en el marc del cicle 2N commemoratiu del bombardeig feixista a Lleida.

La revista FOSSA218, impulsada per l’Ateneu Cooperatiu La Baula, neix amb l’objectiu de donar veu a aquelles persones i col·lectius que van patir el franquisme. Vol recordar a totes aquelles persones lluitadores que van fer front a la repressió i a la dictadura i veu la llum gràcies a la col·laboració i la participació desinteressada de desenes de persones.

“FOSSA 218. Lluita, memòria i llibertat” és la fossa simbòlica on el franquisme i el règim del 78, mal anomenat règim democràtic, han volgut enterrar la memòria històrica i política d’aquest país. La fossa on s’ha volgut amagar la barbàrie que va patir la població civil durant el conflicte i la crueltat amb què durant 40 anys de dictadura i uns altres 40 anys de “atado y bien atado” la repressió s’ha focalitzat en els perdedors del conflicte, els seus hereus i descendents i en qualsevol organització o moviment social que ha volgut trencar el vel de silenci que els pares de la transició van decidir imposar a la societat.

El primer número de la revista es va presentar el 5 de novembre de l’any passat en el marc del cicle memòria2N que organitza La Baula , i en aquest segon però la situació social derivada de la pandèmia del COVID19 ha dificultat poder tirar el projecte endavant, i des de La Baula fan una crida per a poder fer realitat el segon número de FOSSA281 a través del micromecenatge.

En aquesta segona entrega es vol reconèixer la tasca de resistència i de lluita de persones, entitats i col·lectius que durant dècades van treballar per mantenir viva la cultura i la llengua catalana, sovint des de la clandestinitat. Un recordatori als espais d’organització i lluita, les associacions i agrupacions culturals que van assegurar la transmissió de la llengua i cultura catalanes a les noves generacions.

Davant la impossibilitat de poder retre homenatge a totes les persones implicades en aquesta lluita, en aquest segon número s’ha volgut plasmar els diferents escenaris de lluita i treball, així doncs podem trobar des d’un recorregut per les llibreries lleidatanes que mantenien viu el català, passant per les entitats que lluitaven per mantindre viva la cultura catalana, i el reconeixement als centres educatius que van fer del català cavall de batalla.

El 2 de Novembre de 1937 és una data gravada en la memòria i en la història de la ciutat de Lleida, ja que va ser un dels atacs aeris més sagnants, cruels i indiscriminats de la Guerra Civil espanyola, contra objectius civils i que va acaba amb la vida de centenars de persones, entre les quals una cinquantena d’infants del Liceu Escolar, que també va ser bombardejat i totalment destruït.

Per commemorar aquesta data fatídica, l’Ateneu Cooperatiu La Baula organitza també l’entrega del Premi 2N, amb l’objectiu de reconèixer la feina d’aquelles persones, entitats, col·lectius i moviments socials que, per la seva trajectòria, s’han distingit en l’oposició a qualsevol règim feixista, per la lluita per les llibertats, en la lluita contra la repressió o que han sofert la repressió per la seva tasca. Amb aquest mateix objectiu, entitats lleidatanes com Grup de Dones de Lleida, CGT o Òmnium Cultural organitzen una sèrie d’activitats al voltant d’aquesta data, de les quals en breu comunicarem el calendari.

Ens trobem en un context preocupant on el feixisme creix arreu d’Europa i del món i entra amb força a les institucions i als governs, amenaçant greument la convivència, els valors democràtics i els drets humans. En aquest context, es fa cada cop més necessari donar espai a la memòria històrica i a la memòria antifeixista i donar suport a les entitats que fan aquesta tasca.

Per col·laborar en aquest projecte i ajudar a fer possible la publicació del segon número de FOSSA281, podeu fer-ho aquí.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard