La Comunicació No Violenta, temàtica d’enguany per al DENIP 2023

La Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida, la Paeria, el Pla Educatiu d'Entorn, Lleida per la Unesco, el Centre d'Art la Panera i l'Animac sumem esforços per promoure la Cultura de la Pau en el marc del Dia Escolar de la No Violència i la Pau.

Lleida celebrarà el Dia Escolar de la No-violència i de la Pau (DENIP) amb un programa unificat d’actes que s’ha treballat conjuntament per part de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, el Pla Educatiu d’Entorn, el Centre d’Art la Panera, l’Assoc. Lleida per la Unesco, Media2 Lleida i diverses àrees de l’Ajuntament de Lleida. La proposta consta de diverses activitats, anant més enllà del DENIP, i giraran a l’entorn de la Comunicació No Violenta com a eina de resolució de conflictes però també de prevenció, retornant el valor als conceptes d’empatia, compassió, diàleg, entesa, escolta activa, responsabilitat i respecte.

La Comunicació No Violenta és una tècnica desenvolupada pel psicòleg Marshall Rosenberg que ens permet analitzar com ens comuniquem des de l’òptica de les necessitats i s’ha utilitzat amb èxit tant en la resolució de conflictes a l’aula o per a mediar en problemes familiars, comunitaris o de parella, com en processos de pau, com és el cas de Ruanda, Burundi, Nigèria, Malàisia, Indonèsia, Sri Lanka, Orient Mitjà, Sèrbia, Croàcia, i Irlanda.

La pau s’aprèn i s’ha de construir col·lectivament, per això, aprendre eines que poden contribuir a construir pau i entesa és essencial, sobretot en temps on la violència, els discursos d’odi, la polarització, l’individualisme i la manca d’empatia ens desconnecten cada cop més com a societat.

L’abús de les xarxes socials i la digitalització de la comunicació ha provocat, segons porten alertant diferents experts des del seu sorgiment, pèrdua de la capacitat d’empatia i de compassió. Per una altra banda, la pandèmia del coronavirus va estimular la solidaritat de moltes persones però també, l’aillament i la desconfiança que va generar la pandèmia van fer augmentar l’individualisme. Les conseqüències d’una pèrdua de connexió entre les persones i de la capacitat d’empatia i d’identificar-nos amb qui sofreix injustícies, és un terreny fèrtil pel creixement de la violència i l’agressivitat.

Per aquest motiu, i a través de Media2 i Lleida per la Unesco, volem apropar l’eina de la Comunicació No Violenta als centres educatius, seguint la fórmula d’èxit de l’any passat de dividir-ho en 3 fases, per a poder treballar-ho al llarg del curs i no únicament el dia del DENIP com una acció aïllada.

Les tres fases seran:

FASE 1: Formació en Comunicació No Violenta per a professorat amb Milagros Marco i Biljana Markovic de Media2 Lleida i Lleida per la Unesco, el 10 de novembre de 17:30 a 20:00 a les oficines de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, amb format híbrid i possibilitat de fer la formació online, a més a més de possibilitat de comptabilitzar-la com a formació contínua per a docents.

L’objectiu de la formació i la creació de la dinàmica és que els alumnes de segon cicle d’ESO puguin fer-se-la seva, adaptar-la i poder-la replicar ells mateixos a cursos inferiors, promovent l’aprenentatge compartit i amb la possibilitat de comptabilitzar aquesta activitat com a hores de Servei Comunitari.

Calculem que es necessitaran unes 6 hores aproximadament de treball (3 hores de formació i la resta per preapara l’activitat amb l’alumnat) repartides segons les possibilitats de cada centre, amb marge de temps des de la formació docent fins a final de curs.

FASE 2: Jornada del DENIP (30 de gener) a les places Ricard Vinyes, Camps Elisis i Parc de L’aigua i al pati de l’escola: elaboració d’una instal·lació artística conjunta a l’espai públic a partir d’allò après a l’aula sobre Comunicació No Violenta i cercant inspiració en l’obra d’artistes contemporanis. Amb el suport del Centre d’Art la Panera.

Aquesta activitat es complementarà amb la possibilitat d’una visita escolar guiada a les exposicions del Centre d’Art la Panera que s’inauguraran al mes de març i que aborden la temàtica de la Cultura de la pau.

FASE 3: Taller de GIFS No violents en el marc del festival internacional de cinema d’animació de Lleida, l’ANIMAC, que aquest any se celebrarà entre el 23 i el 26 de febrer, amb el cineasta Emilio Martí . El taller es farà an l’espai Animacrea de l’Animac, al teatre de la Llotja.

Inscripcions i més informació

Dia Escolar de la No-Violència i la Pau

El Dia Escolar de la No-violència i la Pau (o el seu acrònim DENIP), que té lloc el 30 de gener. Fou fundat l’any 1964 pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal Vidal. El DENIP propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau. El seu missatge bàsic diu: “Amor universal, No-violència i Pau. L’Amor universal és millor que l’egoisme, la No-violència és millor que la violència i la Pau és millor que la guerra”. En aquest dia, els centres educatius es converteixen en instruments de pau i enteniment entre persones de diferent formació, origen, cultura i religió. El dia 30 de gener es commemora també la mort del líder nacional i espiritual de l’Índia, i un símbol internacional del pacifisme, Mahatma Gandhi, el 30 de gener de 1948, assassinat a trets per un fanàtic hinduista. 

Podeu descarregar aquí el DOSSIER DEL DENIP 2023

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard