La cooperació municipalista a països del sud ha crescut un 40% des del 2015

El Fons Català ha donat a conèixer dades sobre l'evolució de la cooperació municipalista i el 0,7% en una jornada de rendició de comptes

El Fons Català ha presentat dades de l’Observatori de la Cooperació Muncipalista de 2019 a 2022 referents a l’evolució de l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD), l’assoliment de la fita del 0,7%, els sectors d’intervenció dels projectes i els principals països receptors de la cooperació local, en una jornada de balanç al Centre Cívic Pati Llimona. Han participat el president del Fons Català, Isidre Pineda, el director, David Minoves, la tresorera, Alba Martínez, i el tècnic de l’Observatori de la Cooperació Municipalista, Juan Campoamor. La jornada s’ha retransmès en streaming:

Una de les dades més rellevants és la progressió positiva del conjunt del municipalisme català des de 2015: d’acord amb les darreres dades disponibles executades, entre 2015 i 2021, l’AOD municipalista executada ha augmentat en 7.621.695,77€ en termes absoluts, gairebé un 40% (39,89%) en termes percentuals. Aquest progrés només es va veure frenat el 2020 per dificultats d’execució pressupostària derivades de la pandèmia. 
 
.  
Una altra informació destacable és el pes relatiu que tenen els diferents actors del municipalisme dins l’AOD: més del 40% de la cooperació municipalista la fan els ajuntaments, i més d’un 30% d’aquest s’executa a través del Fons Català. La resta correspon a l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. 
Els principals països receptors de la cooperació municipalista per ordre de volum d’AOD són: Colòmbia (4,3M d’euros), Senegal (3,1M d’euros), Moçambic (2,1M d’euros), Palestina (1,9M d’euros) i El Salvador (1,4M d’euros). Tot i això, aquesta classificació depèn en gran mesura de les actuacions dels ens locals amb més pes relatiu dins l’AOD, com és l’Ajuntament de Barcelona. 
.  
Analitzant els projectes segons els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, s’observen que hi ha una clara predominança dels ODS 5 (Igualtat de gènere), i 16 (Pau, justícia i institucions sòlides). En segon lloc hi ha els projectes de salut i educació. 

Esforç relatiu i 0,7%
Segons el mètode de càlcul de Fons Català (implantat fa més de 20 anys i actualitzat el 2016), hi ha 13 ens locals que se situen per sobre del 0,7% l’any 2021, assolint la fita establerta internacionalment de destinar aquest percentatge de la renda bruta a la cooperació internacional. Tenint en compte altres mètodes de càlcul, també arriben al 0,7% Barcelona, Girona, Vilafranca del Penedès i la Diputació de Girona. 
A més, hi ha 48 ens locals que se situen per sobre de la inversió mitjana estatal, situada en el 0,26% el 2021, i 40 ens locals més se situen per sobre de la mitjana dels països del Comitè d’Ajuda al Desenvolupament de l’OCDE (0,33%). 
 
L’actuació del Fons Català de Cooperació 
Pel que fa als recursos executats pel Fons Català, hi ha hagut un creixement sostingut de les aportacions rebudes entre el 2015 i el 2022: hi ha hagut un augment d’un 43,4% en aquest període (1,61M d’euros), amb una lleu davallada el 2020 a causa de la Covid-19. 
 
.  
Quant a línies d’actuació dels projectes gestionats, tot i la clara predominança dels projectes de desenvolupament que representen el 57,3% del total d’accions, es vol destacar l’aposta del Fons Català per l’Acció Humanitària. Si s’observen els anys 2020 i 2022, coincidents amb l’esclat de la pandèmia i de la guerra a Ucraïna, s’aprecia com els recursos en l’àmbit humanitari creixen exponencialment, fins a arribar al 30% de les aportacions gestionades.
 
Totes les dades es poden consultar en profunditat aquí
 
DOCUMENTS ADJUNTS
Dossier dades 0,7.pdf

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard