La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida va començar aquesta semana un procés de planificació estratègica per tal de replantejar objectius i organizar el treball col·lectiu, un procés organitzatiu que l’entitat realitzava habitualment de for anual o biennal i que resulta ara de vital importància davant els moments d’incertesa que estem vivint arrel de la crisi de la COVID-19. Aquest procés de construcció col·lectiva i enfortiment del teixit col·laboratiu entre les entitats membre neix també arrel del procés d’avaluació participativa al que s’ha sotmès el projecte de la Coordinadora al llarg d’aquest any.
La Planificació Estratègica Organitzacional està conduïda per l’equip facilitador de la cooperativa Col·lectivaT, format per Montse López Amat i Özgür Günes Öztürk. Les circumstàncies actuals de la crisi sanitària han obligat a reformular en format telemàtic les jornades de planificació estratègica programades inicialment per iniciar-se el mes de març. Tanmateix, la primera sessió, que va tenir lloc el dilluns 26 d’octubre, va realitzar-se amb èxit i amb participació de les entitats i va resultar molt útil per la definició d’objectius i dels conceptes de planificació estratègica organitzacional, i enfocament de gènere i basat en drets humans.
L’Enfocament de Gènere i Basa ten Drets Humans (EGIBDH) que s’està integrant en el funcionament de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida i és un carácter distintiu de la Cooperació Catalana, representa l’anàlisi de la realitat en termes de desigualtat en l’accés i l’exercici dels drets, amb un focus especial en aquelles que afecten les dones i nenes, així com col·lectius més vulnerables. D’acord amb aquest enfocament, les desigualtats són considerades violacions dels drets humans en si, i se situen en el centre dels problemes de desenvolupament. Així, s’adopta una mirada que va més enllà dels efectes més visibles i immediats d’un problema determinat, identificant-ne les causes estructurals, amb la finalitat d’abordar-les.
Un dels objectius finals del procés de planificació estratègica organitzacional és integrar aquesta mirada en la l’elaboració de projectes i en la metodologia de treball de les entitats i de la Coordinadora, per tal de facilitar un anàlisi més crític i millora de les accions de cooperació, defensa i promoció de drets, i educación per la transformació social, amb la finalitat de continuar construint col·lectivament el camí cap a la justicia social.