La Coordinadora proposa pel DENIP un concurs per “animar el desarmament”

Aquest any la proposta de la Coordinadora pel DENIP 2021, amb la col·laboració de l'ANIMAC, consisteix en un concurs de guions per a un curtmetratge d'animació al voltant de la temàtica del comerç internacional d'armes i les seves nefastes conseqüències tant per la humanitat com pel medi ambient.

La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida vol contribuir a fer que la jornada del DENIP (Dia Escolar de la No Violència i la Pau) sigui una jornada de reflexió dins i fora de les escoles, que fomenti el debat i per tant, poder canviar la realitat del nostre entorn i contribuir a construir una societat més justa i solidària.

L’entitat promou el treball en xarxa entre els centres educatius, les entitats i la ciutadania de Lleida per sensibilitzar sobre la cultura de la pau, promovent actes com els de la jornada del DENIP d’anys anteriors, a la plaça Ricard Vinyes, on es va sensibilitzar sobre la situació de les persones refugiades i els menors migrants.

Enguany, la crisi sanitària no permetrà que la jornada del DENIP “surti al carrer” però des de la Coordinadora es manté la proposta dedicar la jornada a l’Educació per la Transformació Social des de la creativitat i la mirada al nostre entorn.

Aquest any doncs, la proposta de la Coordinadora pel DENIP 2021, amb la col·laboració del festival internacional d’animació de Lleida l’ANIMAC, consisteix en un concurs de guions per a un curtmetratge d’animació al voltant de la temàtica del comerç internacional d’armes i les seves nefastes conseqüències tant per la humanitat com pel medi ambient. El concurs, amb el nom “Animem el desarmament” i sota el lema “El comerç d’armes: un negoci mortal” està adreçat a alumnes de secundària i batxillerat. Els alumnes guanyadors podran participar en l’experiència de rodatge i animació del seu curtmetratge amb la tècnica de la rotoscòpia, amb l’acompanyament del cineasta Emilio Martí i en el context del festival ANIMAC 2021.

Emilio Martí és cineasta, educador, arterapeuta, investigador i activista pels drets humans que utilitza el cinema i concretament l’animació com a mitjà de creació artística, exploració personal i grupal, l’expressió, l’educació per la transformació social.

Realitza tallers amb col·lectius amb risc d’exclusió social i també col·labora amb instituts i centres educatius, per mostrar tot allò que es pot transmetre a través de l’animació i tot allò que hi ha darrere d’una producció audiovisual.

El concurs està adreçat a alumnat de secundària i Batxillerat d’instituts de Lleida, amb prioritat al centres públics. Per participar només caldrà fer grups de màxim 6 alumnes i dedicar la jornada del DENIP (que normalment se celebra el 30 de gener, l’aniversari de la mort de Mahatma Ghandi, però al caure en cap de setmana es mourà al divendres dia 29 de gener) a escriure un guió per a un curtmetratge sobre el tema del comerç d’armes, que s’abordarà anteriorment a classe a partir de debats, activitats, jocs i dinàmiques que decideixi organitzar cada centre.

Des de la Coordinadora farem arribar un recull de propostes i recursos per treballar el tema a l’aula als centres que vulguin participar en aquesta iniciativa per al DENIP 2021, a més a més d’oferir una sessió online, el mateix 29 de gener, d’introducció a la tècnica de la rotoscòpia i a l’escriptura de guions per part d’Emilio Martí, a la qual es podran connectar els instituts i centres que s’hagin inscrit al concurs a través d’un enllaç que els enviarem. En aquesta sessió, es donaran les característiques que hauran de tenir els guions per facilitar el rodatge, i es podran respondre preguntes i fer aclaracions. Els instituts que vulguin participar s’hauràn d’inscriure enviant un correu a sensibilitzacio@coordinadora-ongd-lleida.cat abans del 26 de gener.

Els guions s’hauran d’enviar a la Coordinadora per correu electrònic amb títol i signats amb el nom dels alumnes i el nom del centre abans del 5 de febrer. Un comité de selecció escollirà el grup finalista, que s’anunciarà la setmana del 15 de febrer, i que podrà participar dels tallers presencials on aprendran i experimentaran tot el procés que hi ha darrere la producció d’un curtmetratge d’animació amb rotoscòpia.

La rotoscòpia és una antiga tècnica manual d’animació que consistia en dibuixar a damunt del cel·luloide on prèviament s’havien rodat les imatges i que avui en dia, gràcies a la revolució digital i les noves tecnologies, és molt més accessible i es pot reproduir de diferents maneres, donant excelents i originals resultats.

El curtmetratge realitzat per l’equip guanyador del concurs de guions, amb ajuda i direcció d’Emilio Martí es projectarà durant l’ANIMAC i s’utilitzarà en campanyes de sensibilització sobre els drets humans i el desarmament.

Des de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida animem a tots els centres educatius de Lleida a participar d’aquesta iniciativa i a continuar fent del DENIP una jornada per treballar en xarxa, entre les escoles, les entitats, les administracions i la ciutadania, per construir una societat més solidària i justa.

Podeu consultar les bases del concurs al dossier de propostes i recursos didàctics pel DENIP 2021 que hem elaborat a la Coordi i que podeu descarregar aquí:

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard