La Fundació Antisida de Lleida, amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya i la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris (aMS) de Lleida, ha creat una guia per a prendre consciència dels costos de la masculinitat hegemònica. Es tracta d’una guia per tothom, però sobretot dirigida a professionals, famílies i persones de cura que tinguin interès a fer-se una revisió per tal d’acompanyar unes masculinitats lliures i plaents, des del moment zero, que no facin ni es facin mal.
“Tot i que estem avançant com a societat i cada vegada es qüestionen més les fronteres del gènere, i el gènere en si mateix, encara utilitzem unes ulleres binàries que mostren la masculinitat i la feminitat com un ordre social i jeràrquic on encaixar” ha explicat l’autora de la guia, Sònia Notario Entor. “Existeixen expectatives i creences sobre què és ser home, que esdevenen imposicions que la canalla assumeix i integra. Els nens, nois i homes (subjectes principals d’aquesta guia) estan patint i s’estan fent mal i el pitjor és que potser no ho saben, perquè el patiment queda anestesiat amb els privilegis que com a mascles els atorga el patriarcat” ha matisat.
Aquesta guia és per usar-la, transformar-la, ampliar-la i, sobretot, construir-la conjuntament. En ella s’inclouen dades que avalen la relació existent entre la masculinitat (hegemònica) i el risc, una secció d’autorevisió i autoreflexió, exemples per a qüestionar-se i altres recursos per saber-ne més.
“Com a persones educadores i referents ens toca revisar-nos. Hem d’aprendre a validar i celebrar persones més lliures i a invalidar i actuar contundentment amb actituds agressores d’identitats i expressions alienes a les normatives” ha exposat l’autora de la guia. Com assenyala l’educadora, com a exemple podem veure com les campanyes i els recursos al voltant de les violències masclistes se centren en les supervivents, o en les futures víctimes d’aquestes violències, però no interpel·la directament l’agressor o potencial agressor, que és el veritable problema.