La Fundació Antisida de Lleida crea una guia didàctica per acompanyar sobre masculinitats

S’utilitzarà per a treballar en els tallers educatius que organitza l’entitat

La Fundació Antisida de Lleida, amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya i la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris (aMS) de Lleida, ha creat una guia per a prendre consciència dels costos de la masculinitat hegemònica. Es tracta d’una guia per tothom, però sobretot dirigida a professionals, famílies i persones de cura que tinguin interès a fer-se una revisió per tal d’acompanyar unes masculinitats lliures i plaents, des del moment zero, que no facin ni es facin mal.

“Tot i que estem avançant com a societat i cada vegada es qüestionen més les fronteres del gènere, i el gènere en si mateix, encara utilitzem unes ulleres binàries que mostren la masculinitat i la feminitat com un ordre social i jeràrquic on encaixar” ha explicat l’autora de la guia, Sònia Notario Entor. “Existeixen expectatives i creences sobre què és ser home, que esdevenen imposicions que la canalla assumeix i integra. Els nens, nois i homes (subjectes principals d’aquesta guia) estan patint i s’estan fent mal i el pitjor és que potser no ho saben, perquè el patiment queda anestesiat amb els privilegis que com a mascles els atorga el patriarcat” ha matisat.

Aquesta guia és per usar-la, transformar-la, ampliar-la i, sobretot, construir-la conjuntament. En ella s’inclouen dades que avalen la relació existent entre la masculinitat (hegemònica) i el risc, una secció d’autorevisió i autoreflexió, exemples per a qüestionar-se i altres recursos per saber-ne més.

“Com a persones educadores i referents ens toca revisar-nos. Hem d’aprendre a validar i celebrar persones més lliures i a invalidar i actuar contundentment amb actituds agressores d’identitats i expressions alienes a les normatives” ha exposat l’autora de la guia. Com assenyala l’educadora, com a exemple podem veure com les campanyes i els recursos al voltant de les violències masclistes se centren en les supervivents, o en les futures víctimes d’aquestes violències, però no interpel·la directament l’agressor o potencial agressor, que és el veritable problema.

Podeu descarregar-la aquí

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard