Una enquesta encarregada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament revela que la majoria de la població de Lleida creu fermament que és necessari donar suport al poble sahrauí en la seva lluita per aconseguir l’autodeterminació, tal com va ser establert per les Nacions Unides l’any 1991.
D’acord amb els resultats de l’enquesta, el 72% dels enquestats a Lleida que coneixen el conflicte internacional consideren que és fonamental que es faci efectiu el referèndum d’autodeterminació establert per les Nacions Unides, el qual permetria al poble sahrauí decidir el seu futur polític i determinar si vol mantenir-se com a part de Marroc o establir la seva pròpia nació independent.
Els resultats de l’enquesta han estat ben rebuts per part l’associació Sàhara Ponent. Segons, la Cristina Cristofol, membre de la junta de entitat, “aquestes dades demostren el compromís de la població de Lleida amb la justícia i els drets humans. És reconfortant veure com la gent està disposada a donar suport al poble sahrauí en la seva lluita per l’autodeterminació“. En aquest sentit, encoratja la Diputació de Lleida a promoure polítiques de cooperació amb el poble sahrauí i demana mantenir el compromís de la Paeria al nou govern municipal.
Des de fa dècades, el conflicte sahrauí ha estat una qüestió candent en la comunitat internacional. Després de la retirada d’Espanya el 1975, Marroc i el Front Polisario, que representa el poble sahrauí, han reivindicat la sobirania sobre aquest territori. Malgrat els esforços de les Nacions Unides per aconseguir una solució pacífica, la situació continua sense resoldre.
La vida de les persones sahrauís és una realitat marcada per la dificultat i la injustícia. Aquells que resideixen als camps de refugiats de Tindouf, a Algèria, enfronten el repte constant de sobreviure en un entorn àrid i amb recursos limitats. L’accés a l’aigua, aliments i serveis bàsics és escàs, i les condicions de vida són extremadament difícils. D’altra banda, les persones sahrauís que romanen al Sàhara Occidental viuen sota l’ocupació i el control de les forces policials del règim marroquí, i estan subjectes a la repressió sistemàtica i la violació dels seus drets humans fonamentals. La llibertat d’expressió, d’organització i de moviment és severament restringida, i les violacions dels drets civils i polítics són lamentablement freqüents. En aquest context, el poble sahrauí lluita cada dia per preservar la seva identitat cultural, defensar els seus drets i aspirar a una vida digna en la qual puguin exercir el dret a l’autodeterminació.