La meitat d’ajudes públiques aprovades a la UE per la crisi del coronavirus són per salvar empreses alemanyes

VectorStock.com/30363380
Els països amb més múscul econòmic són els que més capacitat tenen de mobilitzar diners públics ara que l’Executiu comunitari ha relaxat les regles del mercat únic i de competència, obrint la porta a la desigualtat de tracte entre Estats i empreses.

La Comissió Europea a aprovat unes 120 sol·licituds governamentals d’ajuda d’Estat en virtut del marc temporal vigent durant la crisi del coronavirus: els ministres d’Hisenda dels 27 estan concedint quasi dos bilions d’euros en concepte de donacions, préstecs i garanties a empreses afectades pel coronavirus.

I només Alemanya representa la meitat del total, mentre que les empreses en països com Espanya poden comptar amb molta menys ajuda, la qual cosa suposa un risc que es distorsioni la competència al mercat intern i alenteixi la recuperació econòmica. “Això ja està passant d’alguna forma” va dir la vicepresidenta de Competencia, Margrethe Vestager, aquest diumenge al Süddeutshce Zeitung.

La mateixa Comissió Europea ha explicat aquest dilluns que les ajudes d’Estat dels Governs, aprovades per l’Executiu comunitari, “depenen de l’espai fiscal de cada país i de la mida de les seves economies” ha explicat la portaveu de Competencia, Arianna Podesta.

Així, Alemanya ha notificat mesures que representen el 51%; França, del 17%; Itàlia, del 15,5%; Regne Unit, 4%; Bèlgica, 3%; i Polònia, 2,5% del total. El notificat per la resta està entre el 0,5% i l’1,4% dels 1,95 bilions aprovats.

Alemanya, l’economia més poderosa de la Unió Europea, el Govern de la qual no acaba de donar el vist i plau a un pla de recuperació potent per treure l’economia europea del forat en què el coronavirus l’ha enfonsat, i el Tribunal Constitucional de la qual qüestiona el BCE i al Tribunal de Justícia de la UE, és el país que més ajuda Estatal està concedint a les empreses privades per salvar-les del desastre.

En efecte, els països amb més múscul econòmic són els que més capacitat tenen de mobilitzar diners públics ara que l’Executiu comunitari ha relaxat les regles del mercat únic i de competència, obrint la porta a la desigualtat de tracte entre Estats i empreses i a interferir en les regles de la competència- això que a Brussel·les anomenen level playing field i que s’ha convertit en l’eix central de la negociació amb el Regne Unit pel Brexit-, posar en risc el mercat interior de la UE i, de pas, provocar una Europa més desigual després de la crisi del coronavirus si no s’activa un vertader pla de recuperació com reclama el sud amb l’oposició del nord.

Alemanya, que suposa aproximadament un 25% del producte interior brut (PIB) de la UE, representa al voltant de 52% del valor total de l’ajuda estatal d’emergència pel coronavirus aprovada fins ara, segons demostren les dades de la Comissió Europea recollits per Reuters. L’agència britànica també constata que França i Itàlia comparteixen el segon lloc, cada un amb el 17%.

Alemanya, per exemple, va concedir un préstec avalat pel Govern de 3mil milions a Adidas; un compromís de préstec de 1800 milions a l’operador turístic TUI, i està tenint converses amb Lufthansa per un rescat de 10mil milions, entre altres. Per la seva part, França injecta diners a Renault i Air France; i Holanda salva a KLM.

Espanya, en la seva proposta de Fons europeu presentada en la cima de líders del passat 23 d’abril afirmava: Si bé es necessària i benvinguda una major flexibilitat per les respostes nacionals, es clau evitar que això condueixi a una UE més desigual i un debilitament del mercat interior. Totes les normes i el finançament del Marc Financer Plurianial (MFF, pressupost de la UE 2021-2027) han de garantir que es reforcen els objectius de cohesió i convergència, així com la igualtat de condicions per les empreses i els Estats dins del mercat únic.

Publicat en castellà a Eldiario.es

Per a saber més: Les ajudes públiques a empreses por la crisi del coronavirus obren la bretxa a la UE entre els països rics i el sud.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard