La pobresa a Espanya podria augmentar en més de 1,1 milions de persones per l’impacte de la pandèmia.

Imatge: Oxfam Intermón
Si no es prenen més mesures, aquest increment farà que el nombre total de persones en situació de pobresa al nostre país arribi als 10,9 milions de persones.

Les conseqüències socioeconòmiques de la pandèmia podrien incrementar en més de 1,1 milions les persones en situació de pobresa a Espanya si no s’adopten més mesures, segons nous càlculs d’Oxfam Intermón. Amb aquest augment, el nombre total arribaria als 10,9 milions de persones, passant del 20,7% de la població abans de la COVID-19 al 23,07% després dels efectes del coronavirus. A nivell internacional l’organització destaca que, per primer cop en 20 anys, creixerà la pobresa extrema.

Coincidint amb la Setmana per l’Erradicació de la Pobresa, l’organització considera imprescindible que els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) presten atenció a les persones més vulnerables, les que pitjor ho estan passant. «Pal·liar els efectes de la crisi socioeconòmica, tant a dins com a fora de les nostres fronteres, perquè ningú quedi enrere, és urgent. Per això demanem al Govern que apliqui mesures que blindin serveis públics com l’educació i la sanitat i reforcin la protecció social, especialment ampliant l’Ingrés Mínim Vital», assenyala Franc Cortada, director general d’Oxfam Intermón.

Pobresa en augment

Els efectes devastadors de la pandèmia en termes de pobresa i desigualtat traspassen les nostres fronteres. Segons alerta el Banc Mundial, la pobresa extrema mundial creixeria per primer cop en més de 20 anys. Fins a prop de 115 milions de persones més podrien sofrir-la aquest any.

«Aquestes xifres demostren clarament que milers de milions de persones han estat més vulnerables als impactes econòmics de la COVID-19 degut a dècades de polítiques econòmiques que les han enfonsat en la pobresa, mentre que els més rics de la societat han acumulat cada cop més riquesa».

El nou informe de l’organització, “Després serà massa tard”, mostra com la pandèmia ha agreujat la pobresa i la crisi alimentària. Més de 55 milions de persones estan en risc de fam extrema en set països del món que s’enfronten a nivells severs i extrems d’inseguretat alimentària: Iemen, la República Democràtica del Congo, Nigèria, Burkina Faso, Afganistan, Sudan del Sur i Somàlia. L’organització alerta que el finançament per donar resposta humanitària a aquesta situació és extremadament baixa.

Entre les mesures proposades per l’organització destaquen les que se centren en lluitar contra la precarietat laboral i les de protecció dels drets laborals dels col·lectius més vulnerables com les dones, els joves o les persones migrades. De cara als PGE, l’organització ha proposat una bateria de mesures fiscals que permeti recaptar més de la riquesa, el capital i les grans empreses, és a dir, d’aquells que menys impacte han rebut de la crisi.

Publicat a Oxfam Intermón

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard