La Xarxa d’Economia Solidària (XES) publica l’informe del mercat social 2021

Es tracta de la 6ª edició de l'Informe de l'Estat del Mercat Social Català, amb dades del Balanç Social i de les entitats que van entrar al mapa de Pam a Pam durant el 2020.

L’any 2020 no es va fer un informe com a tal, sino que es va prioritar l’anàlisi de l’impacte de la primera onada de la Covid-19 i el paper de l’Economia Social i Solidària (ESS) durant la crisi pandèmica. Enguany, es va recuperar la feina de sistematització iniciada fa 6 anys per aportar informació de com evoluciona la construcció del mercat social com a prioritat estratègica de l’ESS.

Compartim a continuació les conclusions de l’informe:

  • Malgrat el context de covid-19, tots els sectors han aconseguit mantenir els llocs de treball, fins i tot aquells amb caigudes d’ingressos.
  • L’ESS segueix creixent a nivell global, ja sigui per la incorporació de noves organitzacions com pel creixement intern d’algunes organitzacions històriques.
  • La intercooperació com a eix central de les dinàmiques de l’ESS i la XES com a espai rellevant per la intercoooperació sociopolítica en un context cada vegada amb més eines i actors.
  • Comprar dins l’ESS segueix sent un dels principals camps de millora.
  • La banca cooperativa segueix sent la majoritària però les finances ètiques i solidàries han estat clau concedint crèdit en un context d’extrema dificultat econòmica.
  • L’arrelament territorial i teixir comunitat són dos dels eixos centrals de l’ESS.
  • Tot i el gran treball els últims anys de la comissió procomuns de la XES hem normalitzat l’ús d’eines privatives que contribueixen a l’acumulació de poder i capital.
  • Dificultats per superar les exclusions del mercat capitalista més enllà dels projectes d’inserció sociolaboral.
  • Les cooperatives de treball segueixen marcant el camí de l’horitzontalitat i la corresponsabilitat en un conjunt d’organitzacions que tenen marge de millora en la transparència de les decisions preses pels òrgans societaris.
  • L’ESS segueix caracteritzant-se per una estructura laboral feminitzada però hi ha marge de millora en la perspectiva feminista de les organitzacions.
  • Es consolida un nivell de diferència salarial relativament baixa, inferior a 2.
  • Les dades han millorat però hi segueix havent una bretxa entre el discurs i les pràctiques quan es tracta d’interculturalitat.
  • Estem aplicant pràctiques amb criteris ambientals però ens segueix mancant reflexió estratègica en el sí de les organitzacions per poder abordar l’emergència climàtica.
  • Les organitzacions generen benestar laboral posant les persones al centre però la temporalitat dels contractes ens hauria de fer estar alerta.

Podeu descarregar-vos l’informe complet del mercat social aquí. També hem recollit les principals dades del Balanç Social d’enguany en una infografia maquetada per les companyes de l’Apòstrof.

Publicat a la pàgina de La Xarxa d’Economia Solidària (XES)

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard