Laberint de traves

"Sense sortida, perduts en un sistema de protecció social que no protegeix" és el lema de la nova campanya d'Arrels Sant Ignasi per les persones sense llar.

Podria ser el meu fill de 22 anys, el meu oncle de 50 o el meu avi de 65. Podria ser que se sentís sol, sense esperança ni futur, sense un acompanyament que el portés a viure ja, tot i la seva prematura edat, al carrer. Pot ser que la malaltia mental, la barreja d’aquesta amb l’addicció a l’alcohol i les drogues, el fracàs en el món laboral o una manca d’autoestima brutal l’empenyés a viure sol en un carreró. Podria ser un dels nostres… i ho és. Són els nostres joves, els nostres veïns i veïnes de totes les edats que necessiten tota la comunitat, tota la ciutadania per sortir-se’n. Es troben sense sortida, i “sense sortida” és el títol de la campanya d’enguany que les diverses entitats que treballen per acabar amb el sensellarisme a l’estat posen en marxa. Amb la campanya es vol incidir políticament i apropar a la ciutadania el problema que pateixen moltes persones en trobar-se dins un sistema de protecció que no protegeix.

La campanya posa de manifest les diferents traves que es troben aquestes persones, unes traves que han augmentat durant el temps de pandèmia. Si bé aquest temps de restriccions ens ha recordat que tots som vulnerables, també ha posat de manifest que malauradament hi ha moltes persones encara més desprotegides. En aquest sentit, i només per citar algunes d’aquestes traves, en citem tres exemples.

Un primer: l’exclusió que genera la manca de competències i recursos al món digital. Un món digitalitzat que si tens la tecnologia i les competències t’obre la porta a cites mèdiques, possibles contractes laborals, lloguers o si no les tens, et deixa fora.

Un segon exemple: la manca d’accés a un habitatge digne, ja sigui per la manca d’habitatge social o per l’abusiu preu o requisits d’accés a un lloguer. Un accés que discrimina pel tipus de nòmina, de prestació, de color de la pell…

I un tercer: l’accés al món laboral, tan bàsic i primordial.

Si bé l’accés a l’habitatge, la salut, a un treball digne són drets universals, la manca d’aquests, pel motiu que sigui, ens parla d’un sistema que no acaba de protegir. Només si com a societat ens fem conscients que és un del nosaltres el que dorm al carrer i no un anònim, començarem a canviar. Només tindrem la força per canviar les polítiques socials, d’estrangeria, d’accés al treball o l’habitatge si veiem la societat com un nosaltres, com un conjunt de persones amb drets i dignitat on ningú queda exclòs a l’accés i l’exercici dels Drets Humans.

Article del Roger Torres en relació a la campanya de les persones sense llar del 2021 organitzada per Càritas i liderada per Arrels Sant Ignasi a Lleida.

Més informació sobre la campanya i sobre el dia de les persones sense llar (28 d’octubre) a la web d’Arrels Sant Ignasi

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard