L’administració pública és qui més vulnera drets de les persones amb discapacitat física

ECOM denuncia que a les persones que atén sovint no se’ls respecta el dret a l’accessibilitat, a un nivell de vida adequat i protecció social ni el dret a la mobilitat. Qui més vulnera aquests drets són les administracions públiques.

És complicat que les persones amb discapacitat física siguin conscients que tenen uns drets i que quan algú no els respecta ho poden denunciar. Per això ECOM, la màxima representant de la discapacitat física i/o orgànica de Catalunya, que agrupa més de cent vint entitats, recull les vulneracions en un informe. Una de les conclusions més destacades és que les administracions públiques són el principal agent vulnerador.

L’informe ‘Radar ECOM 2021’ recull les vulneracions de drets que ECOM va detectar durant l’any 2021 entre les persones amb discapacitat física i/o orgànica que atén: van ser un total de 318 vulneracions, el 60,7% de les que ho van patir eren dones i un 64,4% del total tenien entre 35 i 64 anys.

Pel que fa a l’origen, un 65,4% tenia com a principal vulneradora l’administració pública; un 21% eren empreses i entitats privades; un 10,5%, particulars i comunitats veïnals, i un 2,6%, cossos policials i de seguretat.

Toc d’atenció

“El principal agent vulnerador són les administracions públiques. El primer que hem de fer és demanar que apliquin mesures i extremin les precaucions cap al col·lectiu de persones amb discapacitat”, denuncia la vicepresidenta d’ECOM, Bibiana Bendicho. I hi afegeix: “No pot ser que acabi sent més vulnerable del que ja és”.

Pel que fa a drets, el més vulnerat va ser el dret a l’accessibilitat (18,6% de casos), seguit pel dret a un nivell de vida adequat i protecció social (17,4%), i el dret a la mobilitat i al transport (14,2%). Més de la meitat de vulneracions es van produir a l’espai públic.

La responsable de Defensa de Drets d’ECOM, Inma Gómez, posa èmfasis en la infradenúncia i subratlla que no fer públiques les vulneracions que es pateixen invisibilitza realitats. Realitats quotidianes com ara problemes per accedir a un edifici; barreres arquitectòniques a carrers, places i platges; reducció o pèrdua de prestacions socials, i també traves burocràtiques i llargues esperes per accedir a una prestació.

El ‘Radar ECOM 2021’ també recull moltes queixes per problemes d’accés al transport i pel mal ús que fan dels aparcaments reservats per a persones amb mobilitat reduïda persones que no en tenen.

“Detectar les vulneracions és clau per poder defensar els drets del col·lectiu, per això animem i acompanyem a denunciar-ho”, explica la responsable de l’àrea de Defensa de Drets d’ECOM. I és que aquesta detecció s’ha convertit en una de les prioritats de les entitats que acompanyen persones amb discapacitat física i/o orgànica: detectar els drets i les normatives que no es respecten i “fer incidència política per generar canvis que avancin cap a una societat més inclusiva”, hi afegeix Gómez.

L’informe evidencia que la vulneració de drets del col·lectiu és una constant en tots els àmbits. Durant el 2021 ECOM n’ha detectat 318 entre les persones que ha atès, això és el triple de les detectades a l’informe de 2020.

Publicat a xarxanet

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard