Malgrat això, des de gener de 2021 el TPAN forma part de la legislació internacional i les armes nuclears han passat a ser il·legals. És il·legar posseir, desenvolupar, desplegar, provar, utilitzar o amenaçar en utilitzar aquestes armes.
Des de que ha entrat en vigor, cada Estat que el ratifiqui es compromet a: no desenvolupar, fer assajos, fabricar, adquirir, emmagatzemar, estacionar, utilitzar o amenaçar en utilitzar armes nuclears. Cada Estat que tingui armes nuclears es comprometria a : eliminar els seus programes nuclears, desactivar les seves armes nuclears i destruir-les de manera irreversible. El tractat també obliga als Estats a proporcionar assistència tant a víctimes de l’us d’aquestes armes com als Estats signants del Tractat que es vegin afectats per l’us d’armes nuclears. Aquestes obligacions només les assumeixen els Estats que s’han adherit al tractat, no així els que el signen.
El TPAN és fruit dels esforços de moltes organitzacions civils i de molts governants que han apostat per eliminar el perill de les armes nuclears. No ha estat així amb els governants de països que tenen aquestes armes, que aspiren a tindre-les o que formen part de l’OTAN. En els últims 20 anys la cooperació en termes nuclears entre Estats Units i Rússia s’ha anat deteriorant i els tractats bilaterals que regulaven els arsenals entre ambdòs països no s’han renovat. La guerra d’Ucraïna situa el continent europeu com un possible escenari d’ús d’armes nuclears, com ho fa ser durant la Guerra Freda; molts analistes temen que si Putin se sent acorralat podria decidir detonar una de les seves armens nuclears menys potents a Ucraïna i trencar el tabú establert des de fa 76 anys després dels bombardejos d’Hiroshima i Nagasaki. Davant d’aquest temor, Biden ha anunciat que si Putin llança una bomba sobre Ucraïna, ells en llançaran una sobre Sibèria. El perill d’usar armes nuclears en territori europeu és molt possible.
Amb aquest escenari de trasfons, a finals d’aquest juny tindrà lloc a Madrid la cimera de l’OTAN, on s’haura d’aprovar el nou Concepte Estratègic 2022. Aquest nou Concepte Estratègic 2022 posarà l’accent en reforçar la dissuassió i la defensa, la qual cosa equival a incrementar totes les capacitats militars, siguin nuclears, convecionals o cibernètiques. L’OTAN es prepara per la confrontació militar, per respondre o anticipar-se a amenaces o accions d’actors estatals o no estatals, en qualsevol regió del mon.
En aquesta cimera de l’OTAN la dissuassió nuclerar cobrarà més importància i es contemplarà la modernització de les capacitats nuclears: nous formats, introducció de la Inteligència Artificial en les mateixes, actualitzacions de les capacitats convencionals del suport a l’ús de les armes nuclears i s’establiran mecanismes de consulta entre els estats membres, davant eventuals situacions de perill d’ús d’armes nuclears.
En els últims anys s’han renovat les doctrines i les postures de les grans potències adaptant-se a les noves cojuntures globals. Així, tant Estats Units com Rússia consideren la possibilitat d’usar les armes nuclears quan existeixn “amenaces existencials” o estiguin en risc els “interessos vitals”, ambdòs conceptes poc concrets. Però Putin, en el seu discurs a l’inici de la invasió a Ucraïna, va deixar entreveure que les seves forces nuclears donarien suport a la seva intervenció ja que considerava la situació d’Ucraïna com una amenaça existencial, com una qüestió que afecta al seu futur històric com a nació. Seguim, per tant, utilitzant les armes nuclears per projectar el poder de la força i la violència militar com a element dissuassori.
No només es renoven els arsenals nuclears, també s’està procedint a modernitzar aeronaus capaces de transportar-les, a renovar les sitges de missils, els submarins o a desenvolupar missils hipersònics amb capacitat de transportar ogives nuclears. Aquest no és el moment per al desenvolupament de nous prototips d’armes nuclears o la incorporació de la Inteligència Artificials a les mateixes, és el moment de destruir les existents i de parar la producció de noves armes. L’única manera de fer impossible que s’utilitzin les armes atòmiques és eliminar-les. És per això que s’ha de demanar a tots els governs, i en especial al govern espanyol, que s’adhereixin al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears.
Aquesta publicació forma part de la campanya “10 Razones para firmar el TPAN”, que uneix a entitats de la societat civil a nivell estatal amb l’objectiu que Espanya s’adhereixi al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN), que va entrar en vigor el 22 de gener de 2021.
Publicat en castellà a la web de Fundipau