La revista FOSSA218, impulsada per l’Ateneu Cooperatiu La Baula, va néixer el 2019 amb l’objectiu de donar veu a aquelles persones i col·lectius que van patir el franquisme i es va presentar en el marc dels actes al voltant del 2N de conmemoració de les víctimes del bombardeig franquista a Lleida el 2 de novembre de 1937.
El context del COVID-19 ha dificultat poder tirar endavant el projecte però finalment la revista ha vist la llum gràcies a la col·laboració i participació desinteressada de desenes de persones i de donatius a través de TotSuma.
En aquesta segona entrega de la revista es vol reconèixer la tasca de resistència i de lluita de persones, entitats i col·lectius, a terres de Ponent, que durant dècades van treballar per mantenir viva la cultura i la llengua catalana, sovint des de la clandestinitat. També hi ha espai per fer un recorregut per la resistència palestina, de la mà d’Amàlia Garcia i Andrea Colomer, de la coalició Prou Complicitat amb Israel, i per repassar l’edició de 2019 dels premis 2N.
L’edició anterior de la revista Fossa218 va ser guardonada al certamen XIII Premi Mila de Periodisme amb el 13è premi per la igualtat de gènere per l’article-entrevista de l’Albert Font al grup de Dones de Lleida.
Ens trobem en un context preocupant on el feixisme creix arreu d’Europa i del món i entra amb força a les institucions i als governs, amenaçant greument la convivència, els valors democràtics i els drets humans. En aquest context, es fa cada cop més necessari donar espai a la memòria històrica i a la memòria antifeixista i donar suport a les entitats que fan aquesta tasca. La Revista Fossa218 vol se part d’aquest reconeixement i continuar construint memòria antifeixista.
Trobareu el segon número de FOSSA218 a l’Ateneu Cooperatiu La Baula.