L’economia social i solidària: l’alternativa per a un futur post Covid-19

Ponent Coopera, amb la col·laboració de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, impulsa la tercera edició d’un curs universitari d’especialització en Economia Social i solidaria

La crisi del COVID-19 ha destapat les debilitats del sistema i ha provocat el sorgiment de xarxes de suport i iniciatives comunitàries, subratllant la importància de caminar cap a un model econòmic que posi a les persones en el centre i no el capital.

Els anys posteriors a la crisi del 2008 es va donar una ràpida expansió de les alternatives de consum, com els grups de consum agroecològic o la banca ètica, en especial a Catalunya, com relata aquest article de la revista Opcions «a Catalunya vam passar de comptar amb 60 grup de consum agroecològic el 2008 a 160 el 2013, i el nombre de clients de la banca ètica es va triplicar entre el 2011 i el 2016).

La crisi del Covid-19 ha tornat a posar sobre la taula que les economies comunitàries, les iniciatives empresarials a petita escala, els productes de proximitat, el cooperativisme i el decreixement són els paradigmes més influents, i les alternatives més humanes en moment de crisi i mirant al futur, cada cop més marcat també pel canvi climàtic, que el model actual de producció i consum està accelerant dramàticament.

Segons l’article de Toni Lodeiro a Opcions, el debat sobre l’economia social i solidaria en els últims anys va encaminat a la professionalització i la consolidació d’alternatives de consum que puguin donar servei a desenes de milers de persones. En aquest sentit fa 3 anys que l’Ateneu Cooperatiu de terres de Ponent, Ponent Coopera, ofereix un curs universitari d’especialització en economia social i solidària que posa èmfasi en la construcció i consolidació de projectes econòmics, enfocat a la pràctica de producció de béns, serveis i relacions socials alternatives en diferents àmbits i sectors, i amb la presentació de casos concrets i propers que ja funcionen segons estratègies que busquen transformar el model actual socioeconòmic.

Enguany, però, la crisi sanitària obligarà a que la tercera edició del curs universitari d’especialització en economia social i solidària s’imparteixi telemàticament, del 16 de setembre al 25 de novembre. L’assistència al 80% de les sessions, previ pagament de les taxes, donarà accès al títol acreditat per la UdL.

Ponent Coopera subvenciona el 135% del curs, fent que el seu  preu total sigui només de 25€, taxes d’expedició del títol a part. Els objectius del curs són afavorir la recerca acadèmica i l’investigació en l’àmbit de les economies socials i solidàries; afavorir noves formes de desenvolupament socioeconòmic a nivell local; formar professionals qualificats en el terreny de les ESS, demandats per part d’organitzacions, administracions públiques i teixit associatiu, i dotar als participants dels coneixements necessaris per impulsar iniciatives i projectes basats en l’ESS, que siguin viables econòmica i temporalment.

Els continguts del curs, amb una part teòrica i una pràctica, i elaboració i presentació de projectes pràctics per part de l’alumnat, aprofundeixen sobre temàtiques vinculades a l’ESS i les alternatives socioeconòmiques transformadores en el terreny de les cures, el feminisme, l’agroecologia, la sobirania alimentària, la sobirania energètica, les finances ètiques i les cooperatives, més enllà de la fórmula jurídica.

Aquest curs és una eina adreçada principalment a 3 col·lectius: En primer lloc, a totes aquelles persones que participen ja de manera activa en cooperatives o entitats de l’Economia Social i Solidària o del teixit social, i a totes aquelles que volen impulsar algun projecte en aquesta línia. En segon lloc, a totes les persones que des d’administracions públiques locals o des d’altres espais institucionals participen en àmbits com el d’atenció a l’exclusió social, processos d’intervenció comunitària, en la promoció de l’ocupació o en l’impuls econòmic del territori, i que volen eines concretes per aplicar en el dia a dia del seu lloc de treball. I també a graduats universitaris que busquen una especialització i alhora la possibilitat de traduir d’una forma concreta i directa en el territori els coneixements adquirits en els seus estudis previs.



Per més informació i inscripcions visiteu la web de Ponent Coopera

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard