El treball en xarxa entre diferents entitats per sumar esforços per a la comunicació per al desenvolupament, la sensibilització, la educació per la transformació social, la denúncia i la incidència política és una de les fórmules de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida per a enfortir el teixit associatiu de Ponent.
Amb aquest objectiu, s’han establert eixos de treball com l’Eix ambiental, que consta d’una vintena d’entitats mediambientals i ecologistes de tota la província, i l’Eix migracions i refugi.
L’Eix Migracions i Refugi neix amb la voluntat d’unir esforços per a la defensa del dret a migrar, el dret a sol·licitar asil polític, el dret a la no deportació, el dret a una vida digna i per a lluitar contra els discursos d’odi i les polítiques migratòries cada cop més restrictives de l’Europa fortalesa, amb la mirada posada al nostre entorn més proper.
El treball conjunt de l’Eix va començar el 2019 i s’ha consolidat amb 8 entitats i l’elaboració d’una agenda d’activitats, accions i campanyes per al 2021. Tanmateix, l’Eix continua obert a la participació d’altres associacions i entitats que desitgin teixir xarxa al territori, per treballar en comú i promoure la cooperació, la solidaritat i l’acció social davant la crisi migratòria, la vulneració de drets a les nostres fronteres, l’auge de la xenofòbia i el racisme, i uns sistemes d’acollida més centrats en la contenció i el control que en posar els drets de les persones al centre.
Concretament a casa nostra, el problema recurrent al voltant de l’acollida de persones temporeres durant la campanya de la fruita i la situació de vulnerabilitat en que es troben moltes persones migrades i refugiades, en relació a l’habitatge, el treball, la salut i l’educació són els principals reptes a abordar amb propostes i accions des de l’Eix Migracions i Refugi. També la sensibilització i la informació sobre conflictes bèl·lics i el canvi climàtic, entre altres causes, que provoquen milions de desplaçats cada any.
En aquesta línia, des de l’Eix Migracions i Refugi fem proposta d’activitats d’Educació per la Transformació Social a centres educatius com per exemple l’activitat pel Dia Internacional per la Sensibilització i la lluita contra les Mines antipersona, orientada a donar a conèixer les conseqüències per al poble Sahrauí de l’existència de més de 7 milions de mines antipersona al voltant del Mur de la Vergonya. Des de l’Eix també s’està treballant una serie de propostes per el dia mundial de les persones Refugiades, el 20 de juny.
En definitiva , les entitats de l’Eix uniran forces en diverses campanyes i projectes, sota la convicció que el treball en comú, des de la base i des del territori, és imprescindible per a afrontar els reptes socials que vénen i per a contribuir a construir una societat justa, diversa, inclusiva, solidària i en pau.
Les entitats que formen l’Eix Migracions i Refugi de Lleida són: Creu Roja, Arrels Sant Ignasi, Lleida pels Refugiats, Sàhara Ponent, Alpicat Solidari, Unim Cultures, Pagesos Solidaris i Oxfam Intermón.