L’Eix Migracions i Refugi de Lleida reclama que la crisi de la COVID-19 no invisibilitzi la crisi humanitària que es viu a les fronteres

Sergi Vásquez Anguela via Flickr
La crisi sanitària provocada pel COVID-19 s’ha sumat a la crisi humanitària que es viu a les zones frontereres, al Mediterrani i als camps de persones refugiades, en un moment en que s’ha assolit un rècord mundial de persones desplaçades forçadament.

La crisi sanitària provocada pel COVID-19 s’ha sumat a la crisi humanitària que es viu a les zones frontereres, al Mediterrani i als camps de persones refugiades, en un moment en que s’ha assolit un rècord mundial de persones desplaçades fugint de situacions de violència, fam, inseguretat, persecució política, manca d’oportunitats, canvi climàtic i guerra.
L’emergència sanitària ha centrat l’actualitat informativa invisibilitzant les vulneracions de drets humans a les fronteres, l’incompliment dels compromisos d’acollida de l’UE i les devolucions en calent, que han continuat malgrat el context d’alerta sanitària.
Davant aquesta greu situació, entitats de la societat civil de Ponent vinculades a la cooperació, pau i drets humans han creat l’Eix de Migracions i Refugi, amb voluntat de teixir estratègies conjuntes d’acció territorial per evitar que l’actualitat del COVID-19 invisibilitzi la situació d’aquestes persones i per defensar una sortida a la crisi  que no deixi a ningú enrere.
L’Eix Migracions i Refugi de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida neix amb voluntat de sensibilitzar la societat sobre les causes que provoquen les migracions i els desplaçaments forçosos, i per instar a les administracions a que reconeguin i respectin el dret a migrar i el dret d’asil, es comprometin a obrir vies legals i segures per l’acollida de persones refugiades i respectin el principi de «no devolució» que prohibeix als Estats retornar persones als països on les seves vides corren risc. 
Per a les entitats, és important també subratllar la necessitat d’una regularització massiva com a mesura per evitar l’exclusió social i un impacte desmesurat de la crisi de la COVID19 sobre la població més vulnerable. 
Les entitats de l’Eix sumaran esforços i experiències per promoure la cooperació i l’acció territorial en un moment en que la crisi del COVID19, els discursos racistes i d’odi, les notícies falses i rumors i les polítiques migratòries amenacen els drets humans a casa nostra i arreu del món i la solidaritat entre pobles és més necessària que mai.
Les entitats que formen l’Eix de Migracions i Refugi a Lleida són:
Lleida pels Refugiats, Creu Roja Lleida, Oxfam Intermón Lleida, Associació d’Amics del Sahara de les Terres de Ponent, Alpicat Solidari, Fundació apip-acam, Unim Cultures i Pagesos Solidaris.
Animem a les entitats del territori que treballin en l’àmbit de la cooperació, la pau i els drets humans a sumar-se a l’Eix Migracions i Refugi per tal d’afrontar des del treball comú i des de la base, els reptes socials que vénen, i contribuir a crear una societat més justa, igualitària i en pau.

Lleida, 19 de juny de 2020

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard