L’Eix Migracions i Refugi denuncia les acusacions i actituds racistes arran del rebrot de COVID-19 a Lleida

Foto: Tai's captures
Les ONG i associacions de Ponent vinculades a la defensa dels drets humans, es mostren preocupades perquè el nou confinament pugui augmentar la culpabilització dels temporers

Les entitats de l’Eix Migracions i Refugi de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida denuncien l’augment d’actituds racistes, notícies falses i cadenes de missatges que culpabilitzen als temporers i a les persones migrants del rebrot de COVID-19 que ha obligat a tancar la comarca del Segrià.
Les ONG i associacions de Ponent vinculades a la defensa dels drets humans, es mostren preocupades perquè aquest tipus de missatges, a part constituir un delicte, faciliten l’entrada als discursos de l’extrema dreta i la normalització de la discriminació i el racisme. La utilització dels temporers com a cap de turc eximeix de responsabilitat a les administracions i desvia  la mirada de problemes recurrents, com la manca de recursos sanitaris i la gestió dels problemes que fa més de 20 anys que es repeteixen durant la temporada de la fruita i que enguany han esdevingut visibles per la Crisi del COVID-19.
Afirmar que alguns temporers es contagien voluntàriament  per cobrar la baixa com afirmen alguns missatges que circulen per les xarxes socials, o les imatges virals que subtilment vinculen el rebrot amb la població migrada, a part d’estar fora de tota lògica i veracitat, atempten contra la dignitat d’aquestes persones. A més,  permeten no posar el focus sobre la manca de recursos humans i tècnics, la ineficàcia dels sistemes de rastreig, la improvització, la manca d’estructures socials i de previsió i de plans específics, sabent que cada any arriben més de 30mil persones per la campanya de la fruita. 
A la precarietat i les condicions en què viuen els temporers s’hi suma la por al contagi, a no poder treballar ni cobrir les seves necessitats bàsiques, a l’augment de la discriminació i trobar-se en el centre de les mirades dels mitjans de comunicació, que sovint contribueixen en el discurs estigmatitzador.  Considerar que la precarietat i la situació de carrer només afecta a les persones en situació administrativa irregular, representa una visió parcial del problema, allunyada de la realitat, que tampoc ajuda a trobar-hi solucions, i que estigmatitza encara més als treballadors més vulnerables.   
Les entitats de l’Eix Migracions i Refugi, es mostren preocupades perquè el nou confinament pugui augmentar la culpabilització dels temporers i demanen que tota la frustració que genera la situació a la comarca del Segrià es dirigeixi a denunciar la improvisació de les administracions, l’abandó habitual de Ponent per part del Govern, la manca de recursos i personal sanitari i les veritables causes que aboquen a les persones temporeres a la precarietat i a la pobresa  i a ser de les poblacions més exposades al contagi, enlloc d’assenyalar-los com a “portadors del virus”, fet que no contribueix, en absolut, a frenar els contagis.
Com a societat, tenim la responsabilitat de no caure en l’assenyalament gratuït i contribuir a la desinformació, i d’aturar el rebrot de racisme, tallant la difusió d’aquest tipus de missatges, apel·lant a la reflexió, al diàleg, a la cooperació i demanant solucions polítiques i recursos sanitaris.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard