L’IPCC alerta de la imminència de la catàstrofe climàtica

El Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic (IPCC) alerta que els impactes climàtics extrems estan succeint abans del que s'havia previst i que la inacció climàtica posa en perill la humanitat.

El Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic (IPCC) ha fet públic l’avanç dels resultats del Grup de Treball I. Aquest document és un resum dels principals avenços en la ciència climàtica, en concret de quins són els avenços en la comprensió de les dinàmiques climàtiques, l’estat actual del clima, l’avaluació de la influència humana i les previsibles conseqüències. Servirà de base per al treball de la resta de grups de l’IPCC que hauran de presentar el febrer de 2022 el sisè informe de revisió de l’estat del clima. Uns informes que han alertat, cada vegada amb major contundència, de les terribles conseqüències del canvi climàtic. Aquest últim informe adverteix que «les decisions que prenguin les societats ara determinaran si la nostra espècie prospera o simplement sobreviu a mesura que avança el segle XXI».

La realitat, segons el parer d’Ecologistes en Acció, és que aquests advertiments han servit de molt poc. Les emissions mundials continuen creixent any a any. Per a l’organització ecologista la sordesa dels governs a les reduccions marcades per la ciència és una actitud injustificable que condemna durant segles la vida en el planeta, com assenyala el mateix IPCC, la naturalesa podrà evolucionar amb el temps a un nou equilibri, però l’espècie humana no. Cada revisió del panell climàtic força a establir objectius més ambiciosos a causa de la falta de mesures. Cal recordar com es van incomplint un darrere l’altre. Per exemple, les mateixes Nacions Unides llançaven en 2015 una campanya per a exigir que l’any 2020 marquès un pic d’emissions. En aquell moment Patricia Espinosa, presidenta de la Convenció Marc de les Nacions Unides per al Canvi Climàtic (CMNUCC), declarava: «La ciència afirma que aconseguir l’objectiu de temperatura a llarg termini requereix que les emissions globals de gasos d’efecte d’hivernacle aconsegueixin el seu punt màxim per a 2020 i es redueixin a zero en aquest segle».

La pèrdua d’espècies, les sequeres, els fenòmens meteorològics extrems i una altra llarga llista d’impactes climàtics estan succeint abans del que s’havia previst. L’agreujament de les tendències vistes anteriorment i les greus conseqüències de la inacció climàtica són un senyal d’alarma d’un futur que posa en greu perill a la humanitat i especialment a les persones més vulnerables.

Ecologistes en Acció assenyala que no aconseguir el pic d’emissions en 2020 és «una autèntica irresponsabilitat històrica de greus conseqüències», de la qual feia anys que avisava la ciència. L’Organització Meteorològica Mundial adverteix que existeix almenys un 40% de possibilitats que se superi un increment de la temperatura global superior a 1,5 °C abans de 2026 que portarà a la desaparició d’importants ecosistemes i l’agreujament de fenòmens meteorològics extrems.

El resum de l’IPCC alerta amb enorme preocupació de com s’estan activant processos de degradació planetària que acceleraran el canvi climàtic i portarà a travessar importants punts de no retorn. La recent i extrema onada de calor soferta en el nord del planeta no sols ha portat efectes sobre la salut o greus incendis forestals, sinó que a més facilita l’alliberament d’importants quantitats de gasos d’efecte hivernacle. La recerca exposa que ja s’han identificat almenys una dotzena de processos que estan començant a accelerar-se.

Unes evidències que no són noves, com tampoc ho és que el pas del temps i la inacció que estan agreujant i accelerant les conseqüències del canvi climàtic. Segons el mateix informe, els esdeveniments meteorològics extrems vists els últims mesos són només una mostra, ja que el pitjor està per arribar. Aquest és l’únic informe de l’IPCC abans de la COP26 que hauria de forçar a incrementar la pressió política per a actuar sobre la base de la ciència i complir amb l’acció climàtica urgent per a mantenir-se per sota d’1,5 °C de l’escalfament global. No obstant això, Ecologistes en Acció recorda que en les negociacions anteriors s’han negat a assumir els informes de l’IPCC i res indica que això vagi a canviar, la qual cosa segons el parer de l’organització elimina tota credibilitat dels discursos de les COP, ja que la realitat dels actes és que la comunitat internacional ignora la ciència climàtica i les obligacions que d’elles es desprenen.

La Unió Europea i el Govern espanyol presenten objectius allunyats d’aquestes indicacions, la qual cosa invalida qualsevol posició de lideratge climàtic encara que els compromisos d’altres països siguin encara pitjors. Ecologistes en Acció considera que aquest informe de l’IPCC hauria de ser una «bufetada de realitat» a tota la classe política, un fre als grans interessos fòssils que utilitzen la lluita climàtica per a continuar acumulant poder i una crida a la consciència global per a afrontar un problema sistèmic amb arrels profundes. No existeix solució possible dins d’un sistema econòmic basat en el creixement il·limitat i molt menys a continuar donant suport a la transició energètica en les mateixes empreses. L’ampliació d’aeroports, el desmantellament de la xarxa de ferrocarril convencional, afavorir models de negoci per a grans empreses, continuar impulsant sectors inviables com el turisme o la ramaderia industrial són propostes negligents en termes climàtics que avui continuen centrant finançament i esforços de governs centrals i autonòmics.

Per a Ecologistes en Acció les conclusions de l’IPCC són una esmena a la totalitat a la inacció climàtica internacional i a un sistema econòmic productivista depredador de la vida. Aquest informe és una nova crida a reaccionar perquè «ja està començant a ser massa tard», la qual cosa reforça el compromís de l’organització a seguir «en els carrers, en els despatxos i en els tribunals al costat de totes les organitzacions, col·lectius i persones que segueixen d’en peus per un futur enfront de l’emergència climàtica».

Altres entitats mediambientals i líders polítics també s’han pronunciat sobre l’informe de l’IPCC. Oxfam Intermón, en un comunicat, ha assenyalat també les desigualtats que es donen entre els causants i les conseqüències de l’escalfament global: ” L’1% més ric del món, aproximadament 63 milions de persones, són responsables de més del doble de contaminació que els 3.100 milions de persones que constitueixen la meitat més pobre de la humanitat. Els principals causants de l’escalfament global, és a dir, els països rics que han adquirit riqueses massives cremant combustibles fòssils, han de ser els primers en reduir emissions, però molts pocs països, i cap del món ric, han presentat plans climàtics consistents per mantenir l’escalfament per sota dels 2ºC”.

Des de Greenpeace també han enviat un missatge a Pedro Sánchez: “El govern de Pedro Sanchez, i tota la classe política, haurien d’estar treballant les 24 hores del dia per assegurar-se que la cimera de Glasgow és un punt d’inflexió en els esforços de la humanitat per aturar el canvi climàtic catastròfic”, argumenta en referència a la COP26 que se celebrarà a Escòcia el pròxim mes de novembre.

Publicat a la web d’ Ecologistas en Acción

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard