Lleida reivindica el mes de l’Orgull LGTBI

El col·lectiu LGTBI de Ponent va organitzar diversos actes i mobilitzacions per la igualtat de drets de les persones LGTBI, i denunciar el preocupant augment d'agressions homòfobes i transfòbiques arreu.

Lleida es va tenyir dels colors de l’arc de sant Martí i de la bandera trans el 28 de juny, dia internacional de l’Orgull LGTBI, però també el 3 de juliol per reclamar la igualtat i el respecte a la diversitat i dissidència sexual, el 5 de juliol per demanar justícia per Samuel i , i també el 17 de maig, dia internacional contra l’homofòbia i transfòbia.

Colors de Ponent va organitzar a Lleida la Jornada per l’Alliberament Sexual i de Gènere, el dissabte 3 de juliol, amb diferents propostes lúdiques, reivindicatives i educatives a la ciutat. Una jornada festiva que va començar al matí a la Panera, amb diferents activitats culturals, i que va culminar amb una manifestació, encapçalada amb una pancarta amb el lema “Resistència trans és resistència LGTBI” i que va reunir unes 200 persones.

La marxa pels drets de les persones LGTBI va començar a la plaça Ricard Vinyes i va arribar fins la plaça Sant Joan, on es va llegir un manifest per exigir “la igualtat de drets per al col·lectiu LGTBI+, un dels grups socials més discriminats i precaris a nivell laboral” i una “llei trans integral”. El col·lectiu trans va ser el centre de les reclamacions de la marxa i els problemes que afronta per accedir a drets fonamentals com el món laboral o l’habitatge, o les agressions que pateix.

L’associació Colors de Ponent, al llarg de tot el mes han ofert també xerrades i activitats sobre interseccionalitats LGTBI i tallers a diferents municipis amb la col·laboració d’entitats com Aspid Lleida i altres.

Marea Lila Lleida, Antisida Lleida, col·lectius feministes i Colors de Ponent van sumar Lleida al mapa de municipis de tot l’Estat que el 5 de juny es van mobilitzar per protestar contra l’assassinat de Samuel Luiz, un jove homosexual que va rebre una brutal pallissa multitudinària a A Coruña que li va provocar la mort. La manifestació a “contra les violències i assassinats del patriarcat” va recórrer la Rambla de Doctora Castells a Cappont i es va llegir un manifest de condemna a la LGTBIfòbia i en record de totes les persones LGTBI assassinades per la violència patriarcal.

La sensibilització, la visibilització i condemna de les violències que sofreix el col·lectiu LGTBI+ s’han situat també en el centre d’entitats de cooperació i que treballen en l’àmbit de la pau i els drets humans a Lleida, ja que a part de la discriminació que les persones LGTBI poden sofrir a “casa nostra” l’homosexualitat i la bisexualitat encara són criminalitzades en 69 països i les persones trans són sotmeses a càstigs en al menys 26 països, a part de ser víctimes de discriminació i violència a tot el món.

A més més la COVID-19 també ha afectat de manera desproporcionada a les persones LGTBI+, que sovint s’han hagut de confinar en entorns hostils, on sofrien violència familiar i domèstica o han tingut dificultats per accedir a serveis mèdics d’afirmació de gènere o tractaments contra la VIH. La crisi econòmica arrel de la COVID-19 també ha impactat més en els col·lectius més vulnerables, entre els quals el de les persones LGTBI+.

Entitats lleidatanes com Garrigues Cooperació reivindiquen que s’ha de situar les persones i els seus drets en un lloc central en la resposta i la recuperació davant la COVID-19, sobretot els col·lectius més vulnerables i discriminats com és el cas de les persones LGTBI, per això se sumen als comunicats i manifestos de moviments socials i col·lectius de Lleida per “reforçar la inclusió de les persones LGBTI+ en les iniciatives nacionals de desenvolupament” i continuar treballant per “situar la dignitat humana al centre per crear societats més justes i inclusives“.

Des de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, reafirmem també el nostre compromís amb la lluita pels drets de les persones LGTBI+ i sumem esforços per combatre la lgtbfòbia, la transfòbia i les violències patriarcals a casa nostra i arreu del món.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard