Representants de la Xarxa Feminista Ponent i Pirineus, que agrupa onze entitats feminsites, van fer crida a la concentració davant la delegació de Salut a Lleida el dijous 10 de desembre, coincidint amb el dia internacional dels drets humans, per exigir que es garanteixi el dret a l’avortament a tota la demarcació, ja que l’objecció de conciència de tots els professionals de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida provoca que no puguin accedir a l’avortament quirúrgic i hagin de desplaçar-se fora de la demarcació. Al Pirineu, ni tant sols hi ha la possibilitat d’accedir a la interrupció voluntària de l’embaràs de forma farmacològica, i les dones que vulguin avortar han de anar a Balaguer per aconseguir píldores o a una altra demarcació.
Per aquests motius, les entitats feministes van manifestar-se davant la delegació de Salut, on van fer lectura pública del comunicat:
COMUNICAT #AVORTAREM
Com sabeu, la lluita pel dret a l’avortament és una lluita històrica i ha estat una lluita de dones, tot i que hauria d’implicar a tota la societat. No fa tants anys les dones del nostre país havien d’anar a l’estranger a avortar, com encara passa avui en dia a països com Malta, Polònia o Andorra; situació intolerable que hauria de portar a la política internacional a posicionar-se i a exigir la despenalització d’un dret que tenim de forma inexcusable.
Des de la despenalització de l’avortament aquí a Catalunya, aquest dret ha conviscut amb diverses reformes de diferents partits polítics. Com si aquests tinguessin el poder de decidir sobre els nostres cossos i les nostres vides! L’any 2010 es va aprovar la ‘Llei orgànica 2/2010’, una llei que, cal dir-ho, encara té moltes mancances. Però, tot i la seva aprovació, poc han fet els partits i governants de la província de Lleida per garantir aquest dret al nostre territori.
Al Pirineu no hem pogut avortar de forma farmacològica a causa de l’objecció de consciència i fa molts anys que ens desplacem a Balaguer. A Ponent, Salut no ha estat capaç de trobar una solució pel que fa a l’avortament quirúrgic i l’ha derivat a les altres províncies durant tots aquests anys. Curiosament, fa unes setmanes, el Departament de Salut ha trobat una ‘solució parcial’. Justament quan la lluita feminista ha començat una campanya de denúncia, que destapa el descuit i el desinterès pels drets de les dones.
El dret a la interrupció de l’embaràs voluntari, NO ha estat garantit per un sistema capitalista patriarcal que ens vol submises i callades però nosaltres activem la nostra millor arma, la SORORITAT. Quan des de la lluita feminista s’exigeix perspectiva de gènere a les institucions és, exactament, perquè no passin per alt els nostres drets. El feminisme ha d’entrar a les institucions per fer fora a les moralitats religioses pròpies d’un règim antic i masclista.
Aquí estem deu anys després de l’aprovació d’aquesta llei, una xarxa de col·lectius feministes de tota la província, mobilitzant-nos per reivindicar canvis a una situació injusta que no es pot resoldre de forma parcial. És necessari fer una revisió perquè als hospitals públics s’ofereixi la totalitat del servei de ginecologia, i en aquesta totalitat hi entra l’avortament voluntari. No pot ser que l’objecció de consciència dels professionals que treballen per la sanitat pública, actuï en detriment dels drets de les dones de tota la demarcació.
La nostra proposta és que Salut busqui una solució definitiva que garanteixi el dret a l’avortament voluntari dins la xarxa hospitalària pública a TOT el territori.
No ens serveix que es derivi aquest servei a clíniques totalment privades com s’ha plantejat a Lleida i es fa a la resta de Catalunya. Els nostres hospitals estan preparats per a la pràctica de l’avortament, poseu-hi professionals que vetllin i respectin els drets de les dones
Xarxa Feminista Ponent – Pirineus: Moviment feminista la Noguera, La Geganta Desperta (Pallars Sobirà), Fem Pallars (Pallars Jussa`), Feministes Alt Urgell, La Segarrenca (Segarra), Col·lectiu Feminista L’Espona (Garrigues), Grup Feminista Maria Rius (Garrigues), Stop Violències (Andorra), Lo Perkal de les Faldetes (Fraga), OFNI (Lleida), Grup Feminista de Ponent – Dones Lleida (Lleida)