Qui hi ha darrere dels macroprojectes d’energies renovables, tema de la xerrada del periodista Miquel Andreu

L’Ateneu Popular de Ponent acull una nova sessió de les jornades al voltant de la transició energètica on s’ha posat el focus al paper dels mitjans de comunicació per informar de manera crítica sobre la transició energètica.

Sota el títol “Periodisme crític: Qui remena les cireres?” el periodista borgenc del Som Garrigues Miquel Andreu, ha posat noms i cognoms a qui es troba darrere dels centenars de propostes de parcs eòlics i fotovoltaics al Segrià i a les Garrigues. Precisament, aquesta setmana el Som Garrigues ha estat premiat per La Nit de les Revistes i la Premsa en Català pel millor reportatge en categoria de Premsa per la publicació “Una ‘revolució’ en mans del gran capital a les Garrigues“.

El periodista ha recalcat la necessitat d’explicar l’allau de macroprojectes d’energies renovablesagafant perspectiva i posant el focus més global per entendre la magnitud i l’impacte profund” que tenen al territori on es volen implantar i ha destacat que bona part dels projectes eòlics i fotovoltaics a les Garrigues i el Segrià són en mans de l’oligarquia energètica com Forestalia, Naturgy, Enel, Ignis, Repsol i Statkraft.

Miquel Andreu considera que no cal posicionar-se d’una banda o d’una altra, la feina dels periodistes és “informar sobre un tema d’actualitat del qual no se’n parla prou, i donar informació suficient perquè les persones puguin interpretar la realitat i valorar les dimensions i l’impacte dels macroprojectes” i afirma que el tema és prou important com “per omplir portades“.

El “fenomen” de la proliferació de projectes d’energies renovables a les Garrigues i Segrià comença el 2019, però el Decret 16/2019 va simplificar i agilitzar els tràmits i a partir de l’estiu del 2020 van començar a aparèixer projectes cada cop més grans, d’entre 80 i 100 hectàrees o més. “Hi ha un salt d’escala i s’ha de poder explicar la dimensió de tot això, perquè el públic no té referències de la magnitud d’aquests projectes“, va afirmar.

Al moment de parlar de “qui remena les cireres” i qui es troba darrere dels macroprojectes, una petita investigació realitzada pel periodista va permetre posar-hi noms: grans multinacionals, empreses com Ignis, Starkraft, Enel/Endesa, Repsol, Forestalia, Naturgy, Acciona i altres empreses de l’Ibex-35 i algunes empreses registrades a Madrid amb forma de petites SL, però que formen part de grans marques. També es mencionen només d’exconsellers de la Generalitat de Catalunya i càrrecs polítics que fan gira pels Ajuntaments per convèncer-los de les bondats dels macroprojectes energètics.

Miquel Andreu comenta que no es tracta d’informació compromesa ni confidencial, és informació pública accessible amb una petita investigació i fa una crida a la “responsabilitat dels periodistes” de fer aquesta feina d’investigació per informar d’una forma més completa possible d’un tema que ens afecta a tots. “El risc d’informar d’aquests macroprojectes és que només s’associïn les renovables amb aquest model” afirma el periodista, “és una falsa dicotomia que al lobby energètic i interessa que passi, per tant, s’ha d’informar també de l’altra mirada: la munió de petits parcs solars, comunitats energètiques i evolució de l’autoconsum, que no tenen repercussió mediàtica i també se n’ha de parlar“.

Després de la xerrada es va projectar el documental “Energies renovables en mans dels de sempre” de La Directa.


La xerrada forma part de les jornades “On som i on anem? El model d’energies renovables a Ponent” organitzat per l’Ateneu Popular de Ponent, l’Assoc. Lleida per la Unesco, Ponent Coopera, la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, Òmnium Cultural i Farmamundi. La propera sessió serà el proper dimecres dia 1 de desembre a les 18h a Sala de Graus de l’edifici 1 de l’ETSEA (UdL) amb la sessió “D’allò global a allò local” amb la participació de dos defensores dels drets humans de Guatemala.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard