La majoria de lleidatans/nes volen que els ajuntaments facin cooperació, segons una enquesta del Fons Català

Acció en un projecte de cooperació als campaments de persones refugiades sahrauís.
L'enquesta s'ha realitzat amb l'objectiu de conèixer la percepció ciutadana sobre aquesta qüestió i determinar com cal actuar en el camp de la cooperació internacional.

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha presentat els resultats d’una enquesta que revela que la majoria de la població de Catalunya està a favor de destinar recursos a la cooperació al desenvolupament, fins i tot en l’actual context de crisi econòmica que vivim. L’enquesta s’ha realitzat amb l’objectiu de conèixer la percepció ciutadana sobre aquesta qüestió i determinar com cal actuar en el camp de la cooperació internacional en un món marcat per grans reptes com la guerra a Ucraïna, l’emergència climàtica i la vulneració dels drets de les persones migrades.

Un dels resultats més rellevants de l’enquesta és que el 79% dels residents a la demarcació de Lleida manifesten una gran o bastant preocupació per la realitat dels països empobrits del món. A més, el 60% dels enquestats creuen que la pobresa i les desigualtats en altres països també poden tenir un impacte personal en les seves vides.

Un altre aspecte destacable és que el 77% dels lleidatans considera que la majoria de les persones que emigren del seu país i venen a Europa ho fan forçades, fugint de la pobresa, la violència i la falta de drets humans als seus països d’origen. Aquesta percepció reflecteix una sensibilització envers les causes profundes de la migració i la necessitat d’oferir suport a les persones que es veuen obligades a deixar les seves llars.

No obstant això, és preocupant que el 45% dels lleidatans no hagi sentit parlar mai de l’ajuda o la cooperació al desenvolupament. Això indica que encara hi ha una manca de coneixement i informació sobre aquesta qüestió tan rellevant. És necessari fomentar la sensibilització i l’educació en aquest àmbit per aconseguir una major consciència col·lectiva i implicació ciutadana.

D’altra banda, un 72% dels lleidatans consideren que és molt o bastant important destinar recursos al desenvolupament dels països econòmicament empobrits. Això reflecteix un compromís de la població envers la solidaritat internacional i l’impuls de polítiques que puguin contribuir a reduir la pobresa i les desigualtats en altres regions del món.

En aquest sentit, l’últim estudi del Fons català de Cooperació demostra que el 80% de la població lleidatana està d’acord en destinar el 0,7% dels ingressos municipals en Ajut Oficial al Desenvolupament. 

Més suport dels ajuntaments a les persones refugiades 

Pel que fa a l’ajuda als refugiats, l’enquesta revela que un 68% de la ciutadania catalana està d’acord en obrir vies legals i segures per a la població refugiada d’altres països, tal com s’ha fet amb les persones refugiades d’Ucraïna. Aquesta opinió és compartida per la majoria de persones enquestades, independentment de la seva ideologia política. A més, la majoria dels enquestats donen suport a les accions impulsades pels ajuntaments per acollir a persones refugiades d’Ucraïna (3 de cada 4 catalans i catalanes) i consideren que s’hauria de fer el mateix amb persones refugiades d’altres països (72%).

Més cooperació municipalista

En resum, els resultats d’aquesta enquesta demostren que la majoria dels catalans i catalanes volen que les administracions públiques, incloent-hi els ajuntaments, dediquin recursos a la cooperació al desenvolupament, malgrat la crisi econòmica actual. Això reflecteix una consciència social i una preocupació per les desigualtats globals. A més, s’observa un suport significatiu per obrir vies legals i segures per a les persones refugiades i acollir-les de manera digna i humana. No obstant això, és necessari incrementar la informació i la sensibilització en aquest àmbit per aconseguir una major implicació i comprensió de les qüestions de cooperació internacional i ajuda humanitària.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard