El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha presentat els resultats d’una enquesta que revela que la majoria de la població de Catalunya està a favor de destinar recursos a la cooperació al desenvolupament, fins i tot en l’actual context de crisi econòmica que vivim. L’enquesta s’ha realitzat amb l’objectiu de conèixer la percepció ciutadana sobre aquesta qüestió i determinar com cal actuar en el camp de la cooperació internacional en un món marcat per grans reptes com la guerra a Ucraïna, l’emergència climàtica i la vulneració dels drets de les persones migrades.
Un dels resultats més rellevants de l’enquesta és que el 79% dels residents a la demarcació de Lleida manifesten una gran o bastant preocupació per la realitat dels països empobrits del món. A més, el 60% dels enquestats creuen que la pobresa i les desigualtats en altres països també poden tenir un impacte personal en les seves vides.
Un altre aspecte destacable és que el 77% dels lleidatans considera que la majoria de les persones que emigren del seu país i venen a Europa ho fan forçades, fugint de la pobresa, la violència i la falta de drets humans als seus països d’origen. Aquesta percepció reflecteix una sensibilització envers les causes profundes de la migració i la necessitat d’oferir suport a les persones que es veuen obligades a deixar les seves llars.
No obstant això, és preocupant que el 45% dels lleidatans no hagi sentit parlar mai de l’ajuda o la cooperació al desenvolupament. Això indica que encara hi ha una manca de coneixement i informació sobre aquesta qüestió tan rellevant. És necessari fomentar la sensibilització i l’educació en aquest àmbit per aconseguir una major consciència col·lectiva i implicació ciutadana.
D’altra banda, un 72% dels lleidatans consideren que és molt o bastant important destinar recursos al desenvolupament dels països econòmicament empobrits. Això reflecteix un compromís de la població envers la solidaritat internacional i l’impuls de polítiques que puguin contribuir a reduir la pobresa i les desigualtats en altres regions del món.
En aquest sentit, l’últim estudi del Fons català de Cooperació demostra que el 80% de la població lleidatana està d’acord en destinar el 0,7% dels ingressos municipals en Ajut Oficial al Desenvolupament.
Més suport dels ajuntaments a les persones refugiades
Pel que fa a l’ajuda als refugiats, l’enquesta revela que un 68% de la ciutadania catalana està d’acord en obrir vies legals i segures per a la població refugiada d’altres països, tal com s’ha fet amb les persones refugiades d’Ucraïna. Aquesta opinió és compartida per la majoria de persones enquestades, independentment de la seva ideologia política. A més, la majoria dels enquestats donen suport a les accions impulsades pels ajuntaments per acollir a persones refugiades d’Ucraïna (3 de cada 4 catalans i catalanes) i consideren que s’hauria de fer el mateix amb persones refugiades d’altres països (72%).
Més cooperació municipalista
En resum, els resultats d’aquesta enquesta demostren que la majoria dels catalans i catalanes volen que les administracions públiques, incloent-hi els ajuntaments, dediquin recursos a la cooperació al desenvolupament, malgrat la crisi econòmica actual. Això reflecteix una consciència social i una preocupació per les desigualtats globals. A més, s’observa un suport significatiu per obrir vies legals i segures per a les persones refugiades i acollir-les de manera digna i humana. No obstant això, és necessari incrementar la informació i la sensibilització en aquest àmbit per aconseguir una major implicació i comprensió de les qüestions de cooperació internacional i ajuda humanitària.