La Coordinadora d’ONGD i aMS s’adhereix al manifest d’Arrels Sant Ignasi per l’acollida digna a les persones temporeres

L'escrit posa en valor la dignitat de tota persona que ve al nostre territori i reclama la necessitat d'exercir una bona acollida de les persones temporeres per part de tota la societat

La federació d’entitats mostra la seva preocupació davant d’una situació insostenible que es viu any rere any a les terres de Lleida i fa una crida a totes les administracions a superar la mirada a curt termini i repensar el col·lectivament el model d’intervenció.

Cada estiu es repeteix la mateixa situació a Lleida. Un gran nombre de persones, moltes migrants, arriben a la recerca de treball en la fruita, a l’estació de les collites. Aquestes persones, temporeres, vénen des de llocs molt diversos i una bona part d’elles es troben en situació administrativa irregular i per tant, sense permís de treball.

Un dels primers problemes amb què es troben és l’allotjament. El següent és la impossibilitat de ser contractats si estan sense permís de treball. A més, a causa de la pandèmia pel Covid 19 s’ha generat una forta tensió sanitària i tot s’ha agreujat.

La Fundació Arrels Sant Ignasi, amb aquest manifest, vol posar en valor a totes aquestes persones, la seva dignitat i el treball que realitzen. Demana el suport i la solidaritat de tota la societat civil: la ciutadania, ONG, entitats i empreses per reclamar:

 1.  Allotjament digne: assegurar l’allotjament dels treballadors / es de camp, sigui quina sigui la seva situació administrativa, mitjançant l’acord entre administracions, sindicats, sector empresarial i les organitzacions socials.
 2. Garantir la vacunació de tota la població camperola estable i temporera, com a treballadors essencials.
 3. Mecanismes per a concedir permisos de treball que possibilitin la concessió d’una autorització de treball per a aquestes persones que arriben per a la campanya de la fruita, tenint en compte les propostes de sindicats, organitzacions socials i plataformes ciutadanes.
 4. La reforma de la llei d’estrangeria:
  • Fa impossible contractar en situació administrativa irregular
  • Dificulta la regularització de persones que podrien treballar i que són necessàries per a la campanya de la fruita
  • El procés d’arrelament social és un laberint d’obstacles burocràtics per als temporers i per als empresaris
  • Viure a la irregularitat impedeix portar una vida digna a aquestes persones, les força a viure en guetos, espais en desús o en ruïna i les obliga a treballar en l’economia informal acceptant condicions laborals vergonyoses

La reforma de la Llei d’Estrangeria hauria de ser una prioritat política per a les administracions de tots els nivells, a l’igual que la recerca d’alternatives que posin l’hospitalitat i l’acollida digna, per part de tota la societat, al centre de totes les polítiques .

Si ets una entitat, empresa, persona o família i creus que Lleida pot ser una ciutat d’acollida, podeu donar suport amb la teva signatura aquesta petició d’Hospitalitat i acollida digna de la Fundació Arrels Sant Ignasi.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard