Aquesta situació preocupa a bona part de la Catalunya Central, Ponent i Terres de L’Ebre, els territoris que es veuen més afectats per les sol·licituds per implantar parcs solars i parcs eòlics, i s’ha reobert el debat sobre les oportunitats que pot generar i els abusos a les zones rurals, ja molt afectades per macro-granges, incineradores i altres.
En territoris com la Ribera d’Ebre, s’han projectat fins a 2000 hectàrees per a parcs fotovoltaics i eòlics, i 2500 a la demarcació de Lleida si s’aproven els més de 80 projectes que s’han presentat .
Destruir el medi rural amb el pretext de lluitar contra l’emergència climàtica no té sentit. Les empreses energètiques s’han llençat a una carrera de projectes per omplir el territori de parcs i eòlics i fotovoltaics ja que el decret permet la implementació d’aquests projectes amb una regulació molt laxa, i resulta “més econòmic” realitzar-los en terreny rural, la qual cosa permetria obtenir més beneficis per les empreses.
L’únic valor que se li està atribuint a la terra, doncs, és el valor econòmic. No es té en compte el seu valor a nivell ecològic, paisatgístic, cultural i patrimonial. La implementació d’aquestes plantes eòliques i fotovoltaiques pot afectar molt negativament i posar en greu perill el futur de molts espais naturals de gran importància ecològica, de paisatges de valor incalculable, de zones d’importància geològica, històrica i cultural, d’àrees importants pel futur d’una agricultura de qualitat i en greu perill la conservació de biodiversitat i afavorint la seva pèrdua, causant la mort de milers d’espècies en perill d’extinció i alterant els seus hàbitats, afectant també molt severament la qualitat de vida i el futur de la gent que viu al món rural.
A més a més, el Decret Llei s’està aplicant de forma autoritària, generant una gran indefensió dels territoris afectats, ja que s’estan tramitant els projectes obviant els processos de participació i diàleg amb els ajuntaments, els sectors econòmics, socials i ambientals, que haurien de permetre fer possible, mitjançant un procés de concertació, l’aplicació dels criteris més bàsics d’equilibri territorial, racionalitat i eficiència energètica. Entitats del Pirineu denuncien també que no s’estan tenint en compte les terres comunals del territori i s’estan utilitzant per projectes d’energies renovables.
Des de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida considerem que la transició energètica no pot basar-se en la destrucció de les zones rurals, i que no es pot atribuir només valor econòmic a la terra, sense tenir en compte altres factors, especulant amb el territori.
Per aquest motiu, ens adherim al Manifest per un model energètic sostenible a Catalunya, impulsat per la Federació Ecologistes de Catalunya, sumant-nos a la demanda d’un altre model d’implantació de les energies renovables que sigui participatiu, sostenible, respectuós amb els espais naturals, la biodiversitat, els paisatges, el patrimoni cultural i els espais agraris.
Manifest per un Model Energètic Sostenible
Podeu llegir i adherir-vos al manifest AQUÍ