La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida se suma al Manifest per un Model Energètic Sostenible

Anna Jimenez Calaf via Unsplash
L'allau de sol·licituds per implantar parcs solars i eòlics en terrenys agrícoles arran de l'aprovació del Decret Llei per impulsar les energies renovables, ha fet sonar les alarmes per l'impacte que pot provocar sobre el món rural

Aquesta situació preocupa a bona part de la Catalunya Central, Ponent i Terres de L’Ebre, els territoris que es veuen més afectats per les sol·licituds per implantar parcs solars i parcs eòlics, i s’ha reobert el debat sobre les oportunitats que pot generar i els abusos a les zones rurals, ja molt afectades per macro-granges, incineradores i altres.

En territoris com la Ribera d’Ebre, s’han projectat fins a 2000 hectàrees per a parcs fotovoltaics i eòlics, i 2500 a la demarcació de Lleida si s’aproven els més de 80 projectes que s’han presentat .

Destruir el medi rural amb el pretext de lluitar contra l’emergència climàtica no té sentit. Les empreses energètiques s’han llençat a una carrera de projectes per omplir el territori de parcs i eòlics i fotovoltaics ja que el decret permet la implementació d’aquests projectes amb una regulació molt laxa, i resulta “més econòmic” realitzar-los en terreny rural, la qual cosa permetria obtenir més beneficis per les empreses.

L’únic valor que se li està atribuint a la terra, doncs, és el valor econòmic. No es té en compte el seu valor a nivell ecològic, paisatgístic, cultural i patrimonial. La implementació d’aquestes plantes eòliques i fotovoltaiques pot afectar molt negativament i posar en greu perill el futur de molts espais naturals de gran importància ecològica, de paisatges de valor incalculable, de zones d’importància geològica, històrica i cultural, d’àrees importants pel futur d’una agricultura de qualitat i en greu perill la conservació de biodiversitat i afavorint la seva pèrdua, causant la mort de milers d’espècies en perill d’extinció i alterant els seus hàbitats, afectant també molt severament la qualitat de vida i el futur de la gent que viu al món rural.

A més a més, el Decret Llei s’està aplicant de forma autoritària, generant una gran indefensió dels territoris afectats, ja que s’estan tramitant els projectes obviant els processos de participació i diàleg amb els ajuntaments, els sectors econòmics, socials i ambientals, que haurien de permetre fer possible, mitjançant un procés de concertació, l’aplicació dels criteris més bàsics d’equilibri territorial, racionalitat i eficiència energètica. Entitats del Pirineu denuncien també que no s’estan tenint en compte les terres comunals del territori i s’estan utilitzant per projectes d’energies renovables.

Des de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida considerem que la transició energètica no pot basar-se en la destrucció de les zones rurals, i que no es pot atribuir només valor econòmic a la terra, sense tenir en compte altres factors, especulant amb el territori.

Per aquest motiu, ens adherim al Manifest per un model energètic sostenible a Catalunya, impulsat per la Federació Ecologistes de Catalunya, sumant-nos a la demanda d’un altre model d’implantació de les energies renovables que sigui participatiu, sostenible, respectuós amb els espais naturals, la biodiversitat, els paisatges, el patrimoni cultural i els espais agraris.

Manifest per un Model Energètic Sostenible

Podeu llegir i adherir-vos al manifest AQUÍ

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard