Manifest per la defensa dels Drets Humans: Desmantellem el mur de la vergonya

Imatge: Eldiario.es
La Comissió dels Drets Humans i Estrangeria del Col·legi de l'Advocacia de Lleida elabora un comunicat de denúncia contra la violència institucional i la violació de drets humans en l'acollida de persones migrades al moll canari d'Arguineguin

Des de la Comissió dels Drets Humans i Estrangeria del Col·legi de l’Advocacia de Lleida volem alar la veu davant la violència institucional i la vulneració més cruel i flagrant dels drets humans que s’està cometent, aquests dies, amb l’amuntegament de 2.000 persones, entre les quals menors, al moll canari d’Arguineguin.

A les nul·les condicions de vida que s’ofereix al parell de milers de nàufrags rescatats per salvament martim o per ONGs com Open Arms, amb gent dormint al terra del moll -inclòs sota la pluja- en no disposar de suficient espai de carpes, cal afegir la cruel separació dels menors d’edat de les seves mares només desembarcar. Aquest acte atroç que s’ha vingut practicant, fins i tot en casos de nadons lactants, sota el pretext d’aplicar el protocol de prevenció del tàrfic de persones ja ha estat denunciat en anteriors ocasions per les ONGs i el Defensor del Pueblo, i per fi ara ha tingut favorable acollida pel jutge canari Daz Tejera, que ha visitat el moll en vàries ocasions i ha comprovat in situ el que ell mateix ha qualificat de tracte dispensat com al ramat i de cruels vulneracions dels drets fonamentals.

També el Col·legi d’Advocats de Las Palmas ha posat el crit al cel per la vulneració recurrent del dret a l’assistència lletrada de les persones rescatades a la mar i que són de diverses nacionalitats, moltes procedents de païos amb conflicte armat o amb persecució per motivacions discriminatòries. Des del nostre col·legi fem arribar el nostre suport als companys i companyes canaris que es veuen completament desbordats al moll d’Arguineguin, havent d’atendre moltíssimes persones en poc temps, en condicions deplorables, amb falta d’EPIs, sense espais privats per a lentrevista reservada amb la persona assistida, rebent pressions dels cossos policials i sovint sense un intèrpret, la qual cosa vulnera de ple els drets de defensa i el fet que, en moltes ocasions, els lletrats i lletrades s’han negat a signar les ordres de devolució que les autoritats del Govern central han dictat sense les garanties mínimes de defensa i de forma contrària a tota la normativa internacional d’asil i de protecció subsidiària.

Com a advocats i advocades hem de denunciar, així mateix, els casos en que companys de professió han sucumbit a les circumstàncies, fent que l’assistència lletrada sigui utilitzada per les autoritats administratives amb la intenció de donar cobertura legal a una situació contrària als més elementals valors humans. Ens consta que el col·legi de Las Palmas i també el jutge Daz Tejera estan prenent mesures al respecte, doncs l’assistència lletrada és un dret fonamental que pot fer canviar, radicalment, els destí dels migrants segons si tenen o no familiars a l’Estat espanyol, si són o no víctimes de tràfic de persones o de persecucions per motius polítics, ètnics, d’orientació o identitat sexual, entre daltres, o si pateixen una malaltia que n’impedeix la deportació per raons humanitàries.

Humanitat és la que manca en el tracte que s’està dispensant per les autoritats espanyoles i europees en aquesta frontera canària, on en el que portem d’any ja es supera les 15.500 persones rescatades de la mar, el registre més alt des de 2006 amb l’anomenada crisi dels caiucos.

No oblidem els milers de morts provocats per les condicions meteorològiques i la precarietat de les embarcacions, com la del nadó Joseph de només sis mesos d’edat, una situació que malauradament era previsible amb el tancament de les altres rutes migratòries marítimes que han fet de la ruta canària la més utilitzada i alhora la més perillosa per a la vida de les persones. I sobretot no oblidem que la defensa dels drets humans ens implica a tots i totes.

Per tot això ens adrecem al govern de l’Estat, cossos de seguretat, jutges, fiscals i companys de l’advocacia canària per a que es desmantelli el moll de la vergonya, es reubiquin les persones rescatades en condicions de dignitat humana, s’impedeixi la separació cruel i inhumana dels menors d’edat dels seus progenitors, es garanteixin tots els drets fonamentals com el d’assistència lletrada i es modifiqui la política de fronteres per salvaguardar la vida.

Així mateix, volem donar tot el nostre suport a les companyes i companys canaris en aquesta situació i en el seu treball en defensa dels drets humans i la dignitat de totes les persones migrades arribades a les illes.

Comissió de Drets Humans i Estrangeria del Col·legi de l’Advocacia de Lleida

Lleida, 13 de novembre de 2020

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard