Nigèria està vivint una setmana de màxima tensió per la sanguinària repressió de les protestes massives contra la brutalitat policial que sacsegen el país. L’actuació de les autoritats ha provocat nombroses morts i ha rebut una ampla condemna de líders internacionals.
L’epicentre de les manifestacions se situa a l’Estat de Lagos, en el qual s’assenta la ciutat homònima, la més gran d’Àfrica i el cor econòmic de Nigèria, on les autoritats van imposar el dimarts un toc de queda per contenir les manifestacions.
Aquesta decisió va prendre varis dies de protesta d’ #EndSARS (Acabar amb SARS), moviment que ha aconseguit captar l’atenció internacional sobre les acusacions d’arrestos arbitraris, tortures i assassinats de l’ara ja dissolta Unitat Especial Antirobatoris (SARS per les seves sigles en anglès) de la Policia nigeriana.
La nit del dimarts 20 d’octubre, qualificada a la premsa local com “dimarts negre” vàries persones van morir per accions de les forces de seguretat a la zona de la barrera de peatge de Lekki a Lagos, ciutat d’uns 21 milions d’habitants, segons la secció nigeriana d’Amnistia Internacional.
“Amnistia Internacional ha rebut proves creïbles però alarmants que l’ús excessiu de la força ha provocat la mort de manifestants en el peatge de Lekki a Lagos” va afirmar l’organització pro drets humans en el seu compte de la xarxa social Twitter.
Testimonis citats pel diari Premium Times asseguren que al menys set persones van morir en aquesta zona després que l’exèrcit obrís foc contra els manifestants, que havien violat el toc de queda. El diari The Punch, citant igualment testimonis presencials, indica que 29 persones (27 civils i 2 policies) van morir a Lagos i 49 a tot el país, però les autoritats no ho han confirmat.
“Tot i que el nombre de baixes del tiroteig d’ahir al peatge de Lekki no està clar, hi ha pocs dubtes que això ha estat un cas d’ús excessiu de la força resultant en morts il·legals amb munició real per part de les forces armades nigerianes” ha denunciat Michelle Bachelet, alta comissionada de drets humans de l’ONU. “Les informacions assenyalen que les càmeres i llums es van desconnectar a propòsit. Si es confirmen, suggereixen que aquest atac deplorable contra manifestants pacífics ha estat premeditat, planejat i coordinat”.
“Nigèria ja es trobava en un punt d’ebullició abans d’aquest tiroteig degut a les revelacions sobre anys de violència sense control per part de l’Esquadró Especial Antirobatoris (SARS)” diu Bachelet. Arrel de les protestes massives, el Govern nigerià va ordenar el passat dia 11 la dissolució de la unitat d’elit antirobatoris, una directiva que materialitzava per fi les repetides promeses del president Buhari d’acabar amb la brutalitat policial i les conductes no ètiques de les quals s’acusa a la SARS des de fa anys. La dissolució de la unitat, tanmateix, no ha frenat les protestes, que han evolucionat per abraçar el malestar general de la població contra les autoritats.
El governador de l’Estat de Lagos, Babajide Sanwo-Olu, ha admès aquest dimecres que s’han registrat al menys 21 ferits, dels quals un ha mort a l’hospital, si bé ha indicat que no té constància de més morts.“Per a més claredat i precisió, és imperatiu explicar que cap governador en actiu controla les regles d’enfrontament dels militars. No obstant, he ordenat una investigació sobre les regles d’enfrontament adoptades per homes de l’Exèrcit nigerià que van ser desplegats al peatge de Lekki” ha assegurat.
El governador, que va atribuir la violència a “forces més enllà del nostre control directe” va ampliar unes altres 72 hores el toc de queda decretat ahir per 24 hores a tot l’estat, on el dimecres 22 d’octubre es van produir actes violents com l’incendi de les seus de la televisió TVC i l’Autoritat Nigeriana de Ports, i s’han sentit trets de la Policia a l’aire per dispersar manifestants.
L’Exèrcit ha titllat de “notícies falses” les informacions que apunten a l’ús excessiu de la força per part de soldats per reprimir les protestes, que han provocat la imposició de tocs de queda en diferents estats. Les protestes del dia 21 també van tenir lloc a Abuja (capital federal de Nigèria) i estats com Kano (nord), Oyo (sud-est), Ogun (sud-oest) i Plateau (centre).
Enmig de la confusió i a manca de més dades oficials, el president de Nigèria, Muhammadu Buhari, ha fet una crida a la “comprensió i la calma a tot el país, a mitja que la implementació de les reformes (que afecten al desmantellament de la SARS) s’accelera a nivell federal i estatal”
Ampla condemna internacional
El secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, “segueix els últims esdeveniments a Nigèria i demana que es posi fi als abusos i la brutalitat policial reportats”, ha indicat el seu portaveu, Stephane Dujarric.
Guterres ha condemnat “l’escalada violenta del 20 d’octubre a Lagos, que va provocar moltes morts i ferits” ha demanat a les autoritats “que investiguin aquests incidents i responsabilitzin als perpetradors”: i ha instat a les forces de seguretat a actuar amb “màxima moderació”.
L’alt representant de la Unió Europea per a Política Exterior, Josep Borrel, ha subratllat que “és alarmant saber que vàries persones han resultat mortes i ferides durant les protestes en curs contra l’Esquadró Especial Antirobatoris a Nigèria”.
En una nota, Borrell considera “crucial que els responsables dels abusos compareixin davant la justícia i rendeixin comptes” i espera una “implementació decisiva” de les reformes del Govern nigerià.
El candidat demòcrata a la presidència d’Estats Units, Joe Biden, ha demanat en un comunicat al president Buhari i a l’Exèrcit nigerià que “posin fi a la violenta repressió contra els manifestants a Nigèria, que ja han provocat vàries víctimes mortals”.
La comunitat nigeriana en la diàspora ha organitzat actes de protesta en varies ciutats per contribuir a donar visibilitat al conflicte, per denunciar la brutalitat policial, que ha esdevingut un problema global, i per donar suport al poble nigerià.
La comunitat nigeriana a Lleida ha convocat una concentració a la plaça Sant Joan, el dissabte 31 d’octubre a les 17:00 per expressar el seu rebuig a la violència policial.
Publicat a Eldiario.es originalment en castellà.