Més de 200 entitats exigeixen al Govern espanyol que assumeixi les seves responsabilitats amb el Sàhara Occidental

Les entitats del moviment solidari amb el poble sahrauí a Catalunya han elaborat un comunicat davant la situació actual al Sàhara Occidental i per reivindicar el dret a l'autodeterminació del poble sahrauí.

ONGD, associacions i entitats de suport al poble sahrauí s’han mobilitzat arreu de l’Estat per condemnar l’entrada de l’Exèrcit Marroquí al Guerguerat i la violació de l’alto al foc vigent des de 1991, i per demanar al Govern espanyol que acati la seva responsabilitat històrica amb el Sàhara Occidental, 45 anys després de l’ocupació il·legal del territori per part del Marroc, i de la fugida d’Espanya sense promoure un pla de descolonització, tal com obligaven les Nacions Unides.

A Lleida, L’Associació d’Amics del Sàhara de les Terres de Ponent i la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida  van convocar una concentració a la plaça Paeria, el dissabte 14 de noviembre a la que van asistir més d’un centenar de persones.

Durant la concentració, Cafia Alisalem, activista sahrauí lleidatana, va llegir un amb emoció un manifest on assenyalava la desolació que les últimes notícies suposaven tant per les famílies sahrauís residents a Lleida, com per les famílies acollidores d’infants sahrauís del programa Vacances en Pau, i per les associacions solidàries amb la causa sahrauí.

“És un dia trist perquè hem de veure com ha hagut de viure tots aquests anys un poble que és una antiga colonia espanyola i que va ser abandonada a la seva sort el 1975 amb la signatura dels acords Tripartits de Madrid, en els que Espanya va vendre el territori dels sahrauís a Mauritània i Marroc. Estem tristos totes i tots per un poble que porta 45 anys en l’infern d’un exili forçós lluitant pacíficament per tornar a la seva terra”

Cafia Alisalem va voler recordar també que “no hi ha persones més pacífiques que el sahrauís, que porten 45 anys callades tot i estar vivint en la misèria”, i va acusar a les forces armades marroquís de violar deliberadament l’alto al foc i atacar població civil, majoritàriament dones, que protestaven pacíficament al Guerguerat, al Sud Oest del Sàhara Occidental, des del 20 d’octubre. El Guerguerat és un territori alliberat, prop de la frontera amb Mauritània, “que s’ha convertit en un corredor permanent d’espoli de recursos i de trànsit comercial des del Marroc a alguns països africans.”

“Per tot això diem PROU, prou a la demostrada il·legalitat de l’ocupació de la major part dels territoris del Sàhara Occidental. Prou a l’espoli dels territoris ocupats per l’invasor marroquí. Prou a la persecució i repressió brutal contra els sahrauís dels territoris ocupats, les tortures sistemàtiques i la violació de drets fonamentals, i prou a la persecució de la lengua i cultura del poble sahrauí. Però sobretot, prou al silenci còmplice d’Espanya i de la Unió Europea i prou a l’oblit! Sàhara lliure!” concluia el manifest de Sàhara Ponent.

La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida i les entitats lleidatanes solidàries amb la causa sahrauí s’han adherit també al comunicat per reclamar tant a l’Administració Catalana com Espanyola un clar posicionament a favor de l’autodeterminació del poble sahrauí, i de condemna a l’ocupació marroquí. El comunicat apel·la també a les Nacions Unides per a què garanteixi la realització d’un referèndum d’autodeterminació tutelat.

La tensió i l’escalada del conflicte continua al Sàhara Occidental. Davant la perspectiva d’enfrontament armat, milers sahrauís, tant homes com dones, majoritàriament estudiants universitaris, han abandonat les classes per unir-se voluntàriament a les files de l’Exèrcit Popular d’Alliberament Sahrauí (ELPS) amb la determinació de lluitar per a l’autodeterminació, esperada durant 45 anys.

Al llarg de la setmana s’han convocat concentracions i accions de suport a la causa sahrauí a ciutats de tot Espanya, que també han condemnat la inacció i fracàs de la MINURSO (la Missió de Nacions Unides per al referèndum al Sàhara Occidental) i el silenci de la comunitat internacional davant l’incompliment de les resolucions de les Nacions Unides i la vulneració de drets del poble sahrauí.

Podeu consultar i adherir-vos al comunicat de suport del poble sahrauí difòs pel moviment solidari amb el poble sahrauí a Catalunya aquí

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard