Després de la tornada a l’activitat passades les festes, arrenquem el 2023 amb la voluntat de seguir treballant per la comunicació per la transformació social i oferint continguts per veure el món i la realitat social que vivim totes i tots des d’un altre punt de vista que sovint no apareix als grans mitjans de comunicació.
Recordeu que podeu fer-vos amic/ga de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida per contribuir a enfortir la nostra tasca de transformació cap a la Justícia Social. Gràcies per seguir la feina que fem i llegir els continguts que publiquem, esperem continuar comptant amb tu aquest any que acaba de començar. Aquí podeu trobar els articles més llegits que hem publicat l’any 2022, us convidem a recuperar-los:
1. Quina és la millor manera de col·laborar amb Ucraïna? Propostes per canalitzar la solidaritat
Davant el conflicte armat entre Rússia i Ucraïna i l’èxode massiu de la població civil ucraïnesa a països veïns, moltes persones van posar-se en contacte amb nosaltres per saber com podien col·laborar. La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida va crear una web per posar a disposició de les administracions, les organitzacions i la ciutadania algunes propostes, recomanacions i pautes per a col·laborar amb emergències humanitàries i per a donar suport, de la manera més adient, a les persones víctimes del conflicte i a les organitzacions que treballen per fer front a la crisi.
2. Com parlar del conflicte d’Ucraïna a l’aula?
L’Escola de Cultura de la Pau i altres entitats de pau catalanes van compartit recursos i idees per al professorat per poder abordar a classe el conflicte a Ucraïna, que vam recollir en aquest article, i vam compartir també al Sac Solidari de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, on podeu trobar també altres recursos didàctics sobre cultura de la Pau.
3. Convoquem una concentració unitària a Lleida sota el lema «No a la guerra»
Diverses entitats i organitzacions lleidatanes per la pau i els drets humans van concentrar-se, el dimecres 2 de març de 2022 a la Plaça de la Pau per exigir la fi de la guerra a Ucraïna.
L’objectiu de la concentració va ser denunciar que la resposta al conflicte d’Ucraïna no pot ser l’augment de l’armament i la militarització. Les guerres només provoquen mort, destrucció i violacions dels drets humans elementals. Reivindiquem el desarmament com a únic camí per la pau.

4. Eines Antiracistes per a professionals de l’acció social a Lleida i online
El Servei Civil Internacional de Catalunya i la Coordinadora d’ONGDs i altres Moviments Solidaris de Lleida van realitzar un curs destinat a professionals de l’acció social per enfortir-se en temàtica antiracista.
5. Objecció Fiscal a la Despesa Militar – Desarma els teus impostos
La Coordinadora d’ONGD i aMS realitza la campanya d’Objecció Fiscal a la Despesa Militar des de fa 13 anys i promou aquest acte de desobediència civil i resistència no violenta que consisteix en negar-se a col·laborar en el manteniment de l’estructura militar a partir de separar una part de l’impost sobre la renda, la part que correspondria a la despesa militar, i desviar-la cap a un projecte social i solidari.
L’Objecció Fiscal és un acte de desobediència civil, és la negació de col·laborar amb l’Estat en la preparació de les guerres i és una forma simbòlica d’exigir uns pressupostos més democràtics.
6. No a la guerra! Condemnem l’agressió militar a Ucraïna i rebutgem enèrgicament l’inici de la guerra
Des de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida considerem que l’única forma de caminar cap a un futur habitable i digne és eliminar totes les armes, dissoldre els exèrcits, desmilitaritzar la política i fer de la cultura de la pau, la seguretat humana i la sostenibilitat un objectiu estratègic global. Per aquest motiu, condemnem l’agressió militar a Ucraïna i ens sumem al clam NO A LA GUERRA!
7. Nou record històric de despesa militar de l’Estat espanyol
Un nou informe del Centre Delàs denuncia que en plena crisi sanitària, social i ecològica, “1 de cada 5 euros que inverteix lʻAdministració central tenen una finalitat militar”.
Segons el càlcul del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, que inclou partides de despesa militar repartides (o amagades) en altres ministeris, la despesa militar espanyola als pressupostos generals de l’Estat per a 2022 aprovats pel Govern de coalició entre PSOE i Unidas Podemos ascendeix als 22.796 milions d’euros, un 124% més del que s’ha assignat al Ministeri de Defensa (10.155 milions).Aquesta xifra suposa un nou rècord històric i un creixement del 5,75% respecte a l’any anterior.
8. Sobren les Raons per l’objecció fiscal a la despesa militar
El mes d’abril va començar la campanya de la renda i, un any més, vam fer la crida a desarmar els impostos. Una acció necessària sobretot en un moment on, com a resposta a la guerra a Ucraïna, segueix creixent el discurs militarista.

9. Les entitats de la Coordinadora d’ONGD de Lleida presenten un decàleg amb propostes per la justícia social i ambiental
La campanya, en forma de decàleg, té com a objectiu exigir un canvi de rumb en les polítiques públiques i planteja tot un conjunt de prioritats i reptes pendents adreçats a totes les administracions amb l’objectiu d’abordar la crisi sanitària, econòmica, social i ambiental que vivim.

10. Lleida reivindica el dia de les persones refugiades
El 20 de juny es commemora el dia mundial de les persones refugiades, la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, juntament amb la Paeria, el Departament d’Igualtat i Feminismes i el SIAD (Servei d’Atenció i Informació a les dones), van unir esforços per reivindicar una Lleida Acollidora.
