Moment decisiu: la importància de frenar el comerç d’armes amb Israel

Imatge: mur de Cisjordània. Montecruz foto via Flickr
El pla de Netanyahu d'annexionar un 30% de territoris ocupats és un pas més d'Israel cap a la formalització d'un règim d'aparheid contra la població palestina, alerta l'ONU.

El pla de Benjamin Netanyahu per annexionar formalment fins un 30% de territoris ocupats palestins a Cisjordània ha exposat un cop més el greu impacte de les polítiques israelianes sobre la població palestina i ha motivat alarma a nivell internacional. Tot i que els detalls de la iniciativa encara no estan definits, diversos actors internacionals han alertat sobre la il·legalitat de la mesura, que contradiu principis bàsics del dret internacional, i sobre els seus efectes en la viabilitat d’un Estat palestí o en l’agreujament de la inestabilitat regional, entre altres aspectes. El pla ha creat, per tant , una conjuntura propicia per denunciar, i sobretot, per reaccionar i actuar davant les polítiques israelianes, independentment de la forma en què es materialitzi la proposta de Netanyahu. En aquest sentit, s’ha d’insistir en que el controvertit pla constitueix un pas més per la formalització d’un règim de discriminació i violència que moltes persones expertes descriuen com apartheid i que involucra una sèrie de vulneracions als drets humans de la població palestina.

Aquesta iniciativa del dirigent israelià s’ha vist propiciada per una sèrie de factors locals i internacionals, entre els quals destaca el posicionament de l’administració de Donald Trump, alineada obertament amb els interessos de l’extrema dreta israeliana al poder. Amb aquesta cobertura, i emparant-se en lògiques validades pel suposat “pla de pau” de Trump per la regió, el Govern de Netanyahu pretén estendre sobirania sobre els més de 235 assentaments il·legals a Cisjordània i sobre la major part fèrtil i estratègica de la Vall del Jordà, a la frontera amb Jordània.

Enmig dels rumors sobre una possible aplicació gradual o parcial del pla israelià, l’alt comissionat de l’ONU pels drets humans va ser especialment contundent: L’annexió és il·legal. I punt. Qualsevol annexió, ja sigui del 30% de Cisjordània o un 5%.” Els països àrabs també han alertat sobre la il·legalitat i els riscos per l’estabilitat regional: Jordània ha insinuat que podria retirar-se o degradar-se l’acord de pau que va subscriure amb Israel el 1994 i que afectaria a l’apropament d’Israel amb els països àrabs dels últims anys. Des d’Europa, més de mil euro parlamentaris de 25 països i un d’ample espectre polític han expressat la seva preocupació i han exigit que la UE lideri la resposta internacional per evitar l’annexió.

Aquest informe de l’Escola de Cultura de Pau, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i l’Institut de Drets Humans de Catalunya planteja la necessitat que en aquestes circumstàncies i tenint en compte la situació ja existent, els Estats de la UE suspenguin el comerç d’armes amb Israel. El document analitza l’actual conjuntura del conflicte i exposa les normes internacionals, europees i nacionals que vinculen als Estats en aquesta matèria, revisa les actuals dinàmiques del comerç d’armes amb Israel i planteja una sèrie de recomanacions per l’acció des d’una perspectiva compromesa amb la pau, la justícia i el respecte als drets humans.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard