Mural de grans dimensions a Lleida per commemorar el Dia Mundial de les Persones Refugiades

l'artista i activista social lleidatà Llukutter
L'acció artística, a càrrec del lleidatà Llukutter, forma part del programa d'activitats impulsat per l'Eix de Migracions i Refugi de la Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida amb la col·laboració de la Paeria.

El pròxim 20 de juny, Dia Mundial de les Persones Refugiades, les entitats de l’Eix Migracions i Refugi de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida han organitzat diverses activitats de sensibilització per visibilitzar les condicions de vida precàries i el tractament que reben milions de persones refugiades i desplaçades arreu del món a conseqüència de no tenir accés a vies legals i segures que els permetin migrar amb dignitat.
El lleidatà Llukutter, artista social i impulsor del projecte d’art urbà i d’acció comunitària Creativitats Urbanes, serà l’encarregat de pintar un mural de grans dimensions amb el lema “Lleida ciutat acollidora” a la canalització del riu Segre a Lleida . L’acció compta amb la col·laboració del Departament d’Igualtat i Feminismes i el treball conjunt amb l’Àrea de Cooperació i del Servei d’Informació i Atenció a les Dones de l’Ajuntament de Lleida.

A partir de les 19h de la tarda tindrà lloc una concentració a la Plaça Paeria on es farà lectura dels manifestos i persones refugiades en primera persona explicaran el seu propi testimoni. Enguany, per commemorar el Dia Mundial de les Persones Refugiades, les entitats de l’Eix Migracions i Refugi volen posar èmfasi en la necessitat d’acollir dignament a les persones desplaçades sigui quin sigui el seu origen.
La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, llegirà el comunicat impulsat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per denunciar la vulneració de drets humans de les persones refugiades als camps, a les rutes de fugida i a les fronteres, amb una especial atenció a la situació de vulneració dels drets de les dones (que representen un 50% de les persones refugiades), afegint les violències masclistes a les dificultats del procés migratori.
La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida recorda que “actualment, hi ha més de 60 conflictes armats actius al món. Malgrat això, l’any 2021 només un 10’5% de les peticions d’asil a l’Estat espanyol van obtenir una resolució favorable”. En aquest sentit, afirma que “la guerra a Ucraïna ha evidenciat que, si hi ha voluntat política, es pot garantir l’acollida digna i la regularització per a les persones desplaçades”.
Del 14 de juny al 14 de juliol, també es pot visitar l’exposició “Refugiats”, de Garrigues Cooperació al Centre Cívic de l’Ereta. Una mostra gràfica al voltant de les persones refugiades pel conflicte armat a Colòmbia.

Iniciativa Legislativa Popular Regularizacion Ya
Paral·lelament, la Coordinadora d’ONGD i aMS ha convidat a Lleida a activistes del moviment estatal “Regularizacion Ya”, impulsors de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per la regularització de mig milió de persones a l’Estat Espanyol. A les 10.30h a la plaça de la Pau, hi ha programada una roda de premsa per presentar la ILP i on participaran membres de les entitats de la demarcació de Lleida que s’han adherit a la campanya. En aquest sentit, també està previst que les activistes de Regularizacion Ya puguin mantenir reunions amb diferents representants polítics de les administracions locals.

Dia Mundial de les Persones Refugiades
El Dia Mundial de les Persones Refugiades és una efemèride anual celebrada el 20 de juny i promoguda per les Nacions Unides que té l’objectiu de rescatar de l’oblit la situació que viuen milions de persones refugiades, apàtrides, desplaçades o sol·licitants d’asil que actualment hi ha al món.
Les persones refugiades són aquelles que s’han vist obligades a fugir del seu país i buscar protecció internacional per patir persecució per raons de raça, polítiques, nacionalitat, d’identitat cultural o de gènere, religió o per pertànyer a un grup social determinat. També poden ser víctimes del tràfic de persones o violència de gènere, fugir de la guerra o contextos violents, conflictes armats o per l’emergència ambiental.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard