Nou empreses denunciades per vulnerar drets humans acumulen el 21% dels contractes públics

FCC, ACS i Telefónica encapçalen el rànquing de les multinacionals amb més adjudicacions de la Generalitat, de les diputacions i de l'Ajuntament de Barcelona entre el 2016 i el 2019. Un reportatge de Laura Aznar i Roger Palà pel Crític.

Deu grans empreses acumulen gairebé una quarta part dels contractes que realitzen les administracions públiques a Catalunya. Un top 10 de companyies encapçalades per Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), ACS i Telefónica han acaparat el 21% del total d’adjudicacions de la Generalitat, de les diputacions, dels consells comarcals, de l’Ajuntament de Barcelona i les inversions dels diferents organismes de l’Estat que operen a Catalunya, com Adif, Aena o el Port de Barcelona. Un informe de l’Observatori DESC, que recull i analitza per primer cop aquestes dades, concreta que 9 d’aquestes 10 empreses acumulen denúncies per la vulneració dels drets humans arreu del món.

A la cúspide del rànquing hi ha FCC, propietat dels multimilionaris Carlos Slim i Esther Koplowitz, que ha rebut un total de 2.759 milions d’euros i més del 7% del volum global de contractació. Les empreses vinculades al grup ACS de Florentino Pérez han aconseguit contractes per un valor de 2.340 milions d’euros, que representen el 6% del total.

Les conclusions de l’informe Radiografia i impacte de la contractació pública catalana en els drets humans, de l’Observatori DESC, apunten que, si bé el desenvolupament de polítiques de “responsabilitat social corporativa” d’aquestes empreses ha estat “positiu” al llarg de la darrera dècada, l’anàlisi demostra que “a les empreses de l’Estat espanyol encara els queda un camí llarg per recórrer”. De fet, en l’anàlisi de casos, el DESC apunta que ENEL i ISS, les dues empreses del rànquing que no són espanyoles, són les que tenen les polítiques de drets humans més desenvolupades. Només hi ha un cas en què no s’han constatat vulneracions de drets humans: el del grup cooperatiu Suara, al qual se li adjudica el 0,59% de la contractació.

FCC, Ferrovial i ACS: entre les més contractades per l’Ajuntament de Barcelona i les administracions catalanes i espanyoles

Entre el 2016 i el 2019, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), Ferrovial i Actividades de Construcción y Servicios (ACS) són les empreses que es repeteixen en els tres nivells administratius.

El grup ACS, del qual Florentino Pérez és el màxim accionista, és el contractista principal de l’Ajuntament de Barcelona, que li adjudica el 7% dels contractes públics. La segueixen Ferrovial (5%), Suara (4%), Sacyr (2%), ENEL i FCC (ambdues amb l’1%).

Publicat a El Crític

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard