Oxfam Intermón denuncia el col·lapse del Iemen després de 8 anys de guerra

L'ONG demana a la comunitat internacional que s'impliqui per aconseguir la pau i per visibilitzar un conflicte ignorat que aboca a la població iemení a una severa crisi humanitària

Iemen entra en el seu novè any de guerra, i el seu poble s’enfronta a una crisi humanitària devastadora amb més de dos milions de menors amb desnutrició aguda. La devaluació de la moneda, una economia a punt de col·lapsar i forts augments del cost del combustible i altres productes bàsics situen a milions de iemenís al perill de sofrir fam a nivells catastròfics. Més de 17 milions de persones experimenten alts nivells d’inseguretat alimentària, el 75% dels quals són dones i infants.

El diumenge 26 de març es van complir 8 anys de l’escalada del conflicte a Iemen. La treva temporal negociada per l’ONU va acabar a l’octubre i, tot i que s’ha mantingut en gran mesura, persisteix la incertesa sobre el futur polític i econòmic del Iemen.

El conflicte ha devastat el país. Més de 19.000 persones han mort i milions s’han vist obligades a fugir de les seves llars. Més de 21,6 milions de persones, dos terços de la població, necessiten assistència humanitària i protecció, però fins ara els donants han compromès només un terç del que es necessita i s’ha retallat l’ajuda que s’ofereix a la població.

“La gent de Iemen està exhausta per la guerra”, diu Ferran Puig, director d’Oxfam a Iemen. “L’augment dels preus dels aliments i els salaris impagats signifiquen que fins i tot els aliments bàsics queden fora de l’accés de moltes persones al Iemen”.

“Els donants no han de girar l’esquena a una de les crisis humanitàries més greus del món”, continua Puig. “Ja és hora que els líders mundials exerceixin una pressió real perquè totes les parts tornin a seure a la taula per posar fi al conflicte de forma permanent”

Crisi del cost de vida

Iemen s’ha vist molt afectat per l’empitjorament de la crisi alimentària mundial. Des de l’any 2015 els preus del blat han augmentat entre el 300% i el 600% segons la zona. També el preu del gas ha pujat quasi un 600% des del començament de la guerra i moltes famílies es veuen obligades a utilitzar residus plàstics com a combustible per a cuinar, amb gran perill per la seva salut.

Iemen importa el 90% dels aliments, inclòs el 40% del seu blat des d’Ucraïna. Els importadors han advertit que l’augment global dels costos posarà a prova la seva capacitat per assegurar les importacions a Iemen. En un país on el pa és essencial per a l’alimentació diària, això podria portar a milions de persones cap a la inanició.

“Tot va canviar quan va començar la guerra. De sobte vam perdre les úniques fonts d’ingressos que teníem”, explica Eman de 38 anys i mare de tres fills. Les coses van anar de mal a pitjor. Vivim en un infern. Sense diners ni forma de superar els dies. Quasi totes les persones que coneixem s’han vist afectades”.

Impacte en les llars

Moltes persones al Iemen han hagut d’adoptar mecanismes negatius per sobreviure. Les famílies han reduït la quantitat i qualitat dels aliments que consumeixen. Hi ha 2,2 milions de nens i nenes menors de cinc anys que sofreixen desnutrició greu.

Moltes famílies es veuen obligades a endeutar-se per pagar els aliments i medicaments bàsics. Altres han venut tot el que tenien: bestiar, propietats i maquinària. Les llars més afectades són les que tenen dones al capdavant, que representen el 26% de la població més necessitada. Moltes nenes han hagut d’abandonar l’escola o s’han vist sotmeses a matrimonis forçats o a la mendicitat.

Al voltant del 56% dels quatre milions de desplaçats interns no tenen cap font d’ingressos. Les dones, les nenes i els nens, que constitueixen al voltant del 77% de la població desplaçada, són els que corren més risc de morir de fam.

Resposta Internacional

La necessitat creix i la manca de recursos per a respondre té conseqüències devastadores. El Programa Mundial d’Aliments de l’ONU s’ha vist obligat a reduir la quantitat d’ajuda que proporciona a la població. L’última conferència de donants celebrada recentment va concloure amb un compromís col·lectiu de menys d’un terç de la quantitat necessària (1200 milions de dòlars dels 4300 milions necessaris).

Oxfam Intermón demana a la comunitat internacional que proporcioni el finançament adequat per proporcionar ajuda vital, un paquet econòmic de rescat per estabilitzar l’economia i majors esforços per negociar una pau integral i duradora.

Publicat a Oxfam Intermón en castellà

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard