Les xarxes socials formen part de la vida i de la quotidianitat d’un gran nombre de persones i s’han convertit en un mitjà habitual de relacionar-se, debatre i discutir.
És un espai on circulen idees, propostes i crítiques més que interessants i necessàries. Però la facilitat d’accés a un fòrum públic, rere la protecció d’una pantalla i de vegades de forma anònima, ha fet créixer també la presència d’insults, difamacions i fins i tot amenaces, contribuint a la creació d’un clima de tensió que surt del món digital però que té un impacte real i afecta la convivència.
Son nombroses les activistes feministes, defensores dels drets humans i personalitats públiques que han de suportar un assetjament constant, que han denunciat amenaces de mort diàries i insults i desqualificacions que monopolitzen els debats i impedeixen la comunicació.
Els milers de comptes falsos i bots d’extrema dreta que enfanguen la xarxa social twitter han provocat que cada cop més persones l’abandonin, com ha estat el cas recent de la periodista Cristina Fallarás o l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.
A part d’exigir que els propietaris de Twitter garanteixin el control dels comptes falsos i bots, i revisin la impunitat dels missatges d’odi de perfils d’extrema dreta, què podem fer per a pacificar les xarxes socials?
Fundipa, amb el suport de l’ICIP, ha elaborat una guia amb 15 propostes i també una sèrie d’animacions per promoure un ús més responsable, sa i respectuós de les xarxes:
Podeu descarregar les 15 propostes de Fundipau per a promoure un entorn digital més interessant i respectuós AQUÍ
Publicat a Fundipau