La Paeria se suma a la demanda d’accés universal a les vacunes contra la COVID-19

El ple de l'Ajuntament de Lleida va aprovar la moció presentada per Medicus Mundi, Amnistia Catalunya i Oxfam Intermón que demana alliberar les patents i garantir l'accés a la vacuna

Al el Ple de l’Ajuntament de Lleida del passat divendres 30 de juliol, Sonia Sanz Cid, actuant com a portaveu i representant d’Amnistia Catalunya, Mariola Espejo, actuant com a portaveu i representant de Medicus Mundi, i Montserrat Martínez Alonso, actuant com a portaveu i representant d’Oxfam Intermón, van presentar una moció per l’alliberament de les patents i l’accés universal a les vacunes, que va ser aprovada amb 4 vots favorables i les abstencions de PP i C’s.

Així, la ciutat de Lleida s’uneix als més de 100 governs nacionals, centenars d’organitzacions socials i sindicats i fins i tot al mateix director general de l’Organització Mundial de la Salut per instar a la Comissió Europea i els estats membres de la UE per a que donin suport a l’exempció temporal dels Acords sobre la propietat intel·lectual i les patents tal com han proposat Sud-àfrica i l’Índia. L’Administració dels Estats Units d’Amèrica ha anunciat el seu suport a la liberalització de les patents i segons les entitats signants de la moció, “ara toca a la Unió Europea seguir les seves passes i al Govern d’Espanya concretar mesures després d’haver fet passes cap aquesta direcció.”

Amb aquesta iniciativa s’evitarien els monopolis generats per la propietat intel·lectual i s’eliminaria la inseguretat jurídica, oferiria la llibertat d’operar i permetria una col·laboració que augmenti i acceleri la disponibilitat, l’accessibilitat i l’assequibilitat de les vacunes contra la COVID-19 a escala mundial.

Segons Oxfam Intermón, Medicus Mundi i Amnistia Catalunya, “Les noves variants de la COVID-19 demostren que no vencerem el virus fins que no el derrotem arreu. Un any després queda clar que hem d’augmentar de manera urgent i exponencial la fabricació i la disponibilitat de vacunes i garantir-ne el repartiment equitatiu a escala mundial, cosa que requereix compartir de forma àmplia el coneixement, les dades, els recursos i la propietat intel·lectual, especialment amb els països d’ingressos baixos i mitjans.”

Per tot això, el Ple municipal acorda instar el Govern d’Espanya i de la Generalitat de Catalunya a:

  1. Cooperar a escala mundial i eliminar els possibles obstacles que impedeixin garantir que les vacunes es desenvolupen i es fabriquen en quantitat suficient i que es distribueixen a temps i de manera inclusiva a tot el món. Això abasta prestar assistència tècnica i econòmica a altres estats, col·laborar en mecanismes establerts per l’OMS per compartir ciència i recursos COVID-19, com ara l’accelerador de l’accés a les eines contra la COVID-19 (ACT-A) i el seu pilar per al repartiment equitatiu de vacunes entre països (COVAX).
  2. Assegurar que els drets de propietat intel·lectual no impedeixen cap país garantir el dret a la salut. Això inclou acordar una exempció temporal i puntual de determinats aspectes de l’Acord sobre els aspectes dels drets de propietat intel·lectual relacionats amb el comerç (ADPIC) per a la producció de productes sanitaris contra la COVID-19.
  3. Comunicar aquest acord municipal a Presidència del Govern d’Espanya, Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, al Departament de Salut i a les entitats promotores sotasignants de la iniciativa Amnistia Internacional Catalunya, Medicus Mundi i Oxfam Intermón.

Entitats de La Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida com Garrigues Cooperació, Associació catalana per a la cooperació i el desenvolupament, Lleida.cat (ACDC LLEIDA.CAT) , Alpicat Solidari, Fundació Pagesos Solidaris, Farmamundi, Associació Lika, Asociación Amigos MIRA España i Associació Lleida pels Refugiats s’han adherit a la moció, convençudes que una situació d’emergència sanitària com la que estem vivint, i que ja ha causat milions de morts i un greu retrocés econòmic a tot el món, només es podrà superar des de la cooperació, el treball conjunt i la solidaritat per eliminar els obstacles que impedeixen assegurar que la vacuna arribi a tothom.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard