Com parlar del conflicte a Ucraïna a l’aula?

L'Escola de Cultura de la Pau i altres entitats de pau catalanes han compartit recursos i idees per al professorat per poder abordar a classe el conflicte a Ucraïna, que recollim en aquest article.

Davant una situació com la que estem vivint actualment, una guerra dins les fronteres d’Europa, i amb l’allau de notícies sobre l’ofensiva que omplen els mitjans de comunicació i les xarxes, és important poder debatre a l’aula per evitar simplificar el conflicte, entendre les responsabilitats de cada part i entrar en la dinàmica de justificació del bel·licisme i el militarisme.

La cultura de la pau posa en primer pla els drets humans, el rebuig a la violència i els valors de respecte a la vida, a la dignitat i la justícia. I des d’aquesta perspectiva, l’Escola de Cultura de la Pau i altres entitats de pau ofereixen materials per a entendre els conflictes i buscar solucions des del diàleg i la no violència, i la seguretat des d’una visió holística i humana, enlloc d’una visió militaritzada, autoritària o opressora.

A continuació compartim el recull de recursos que l’ECP ha recomanat a través d’un fil de twitter i també recursos que ofereixen altres entitats de pau catalanes per tal de facilitar la tasca de fer reflexió sobre el conflicte d’Ucraïna a l’aula:

 • Per a conèixer les arrels històriques i les causes de fons del conflicte:
 • Algunes preguntes per al debat sobre #controvèrsies: Les armes i les organitzacions militars com l’OTAN aporten seguretat? Els Estats i les persones, necessiten el mateix tipus de seguretat? Com aconseguir seguretat sense armes? #SeguretatHumana
 • Més controvèrsies: En tot conflicte armat, hi ha qui en treu profit. Quins interessos econòmics hi ha en joc? Tot s’hi val per a guanyar diners? On està el límit? Com consumir per frenar les guerres? (coltan, petroli, gas, banca armada, empreses militars) :

 • Controvèrsies sobre la cobertura dels mitjans de comunicació: S’han de visibilitzar les víctimes de les guerres? Com fer-ho sense morbo? S’han de prioritzar els fets o les causes de fons?
 • I saber quines són les petites accions que es poden emprendre per a construir la pau, des de les accions quotidianes fins a participar en campanyes a llarg termini
 • – 122 acciones fáciles (y difíciles) para la paz :

  Fil original publicat al twitter d’Escola de Cultura de la Pau

  Des del CEDRE, el Centre de Recursos Educatius de la Coordinadora d’ONGD Solidàries de Girona, han fet també un recull de material didàctic i han elaborat una guia per als centres educatius “Ucraïna, què està passant?”, on intenten donar resposta als dubtes que ens estant arribant des de les escoles.

  Més recursos per educar per la pau AQUÍ i a la web d’UNICEF , l’apartat escoles refugi de CEAR, a la web de lafede.cat i al Sac Solidari de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

  Si vols rebre el Butlletí d’Educació transformadora de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida amb contingut adreçat a professorat, docents i educadors/es , pots fer la subscripció AQUÍ

  Butlletí electrònic

  Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

  Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

  La Coordinadora

  La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

  AMB EL SUPORT

  I LA COL·LABORACÓ

  Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

  By midgard