Ponent Coopera, la consolidació d’un model econòmic social i solidari

Descobrim tot el que hi ha al darrere de l’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida. Un article de Cris Mongay per al @territoriscat

Treballar a favor de l’economia social i solidària és l’objectiu principal de Ponent Coopera, l’Ateneu Cooperatiu de les terres de Lleida. Aquest és un projecte que va néixer el novembre del 2017 a terra ferma, en el marc de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya.
La seva voluntat sempre ha estat clara: crear i consolidar noves iniciatives econòmiques en clau cooperativista, equilibrades en l’entorn social d’on venen i d’on en formen part; generar riquesa i crear ocupació de qualitat.

Qui són?
Ponent Coopera és un dispositiu públic que compta amb el suport del Departament de treball, i que és impulsat per 6 entitats (Grup Alba, L’Olivera, Tres cadires, El risell, Les obagues, Quàlia, i John fil).
Es tracta “d’un projecte viu, obert a incorporar noves cooperatives”, ens explica la seva coordinadora, l’Anna Maria Capdevila.
Capdevila forma part de l’equip tècnic que materialitza les accions de Ponent Coopera, recollides en el seu Pla de Treball. Aquest equip compta entre les seves files amb experts en dret, economia, administració, dinamització econòmica, comunicació i disseny, així com un coneixement i experiència previs remarcables en el món del cooperativisme.  
Ponent Coopera és possible gràcies a dos factors inequívocs: l’existència de teixit cooperatiu en un mateix territori, amb ganes de treballar en comunitat; i el finançament del Departament de Treball, que materialitza les accions ideades.

L’economia de valors
Vetllar per l’economia social i solidària, respectar el medi ambient, fent el mínim impacte a l’entorn i sent el màxim de sostenibles; treballar la igualtat i la perspectiva de gènere, fomentar la conciliació familiar, els principis democràtics, la companyonia, la solidaritat, la transparència, o generar un impacte positiu en l’entorn són alguns dels seus pals de paller.

A aquests valors, a més, s’hi suma el compliment dels 7 grans principis del cooperativisme mundial: l’adhesió voluntària i oberta a la cooperativa; la gestió democràticament dels socis, on el màxim òrgan de decisió és l’assemblea general; la contribució dels socis a nivell de capital amb la cooperativa, sents els beneficis repartits equitativament a finals de l’exercici anual; l’autonomia de les persones; fomentar la formació continua dels socis i els treballadors de les cooperatives; la cooperació entre les cooperatives, i beneficiar el territori on aquestes estan ubicades.

Les accions
Ponent Coopera ofereix 4 grans eixos fonamentals de treball: la diagnosi de les iniciatives cooperativistes, la formació dels seus socis, o d’emprenedors en general; l’assessorament a grups que vulguin crear de 0 una cooperativa, seguint tots els passos jurídics (la constitució de l’assemblea, els estatuts, les altes a la Seguretat Social, la recerca de finançament, etc.), i l’acompanyament d’aquestes cooperatives (ja sigui perquè vulguin canviar de format jurídic, l’empresa estigui a punt de tancar per jubilació dels propietaris i es vulguin mantenir els llocs de treball de treballadors; o per consolidar cooperatives constituïdes amb noves accions).

A més, Ponent Coopera és l’organitzadora de la Ponent FEST, la Fira d’Economia Social i Transformadora de Ponent. Es tracta d’un esdeveniment que vol donar visibilitat a les iniciatives cooperativistes del territori, o de fora d’aquest, però que hi tenen un fort impacte. És un espai de trobada entre les diferents cooperatives, una aposta més a favor de l’economia social i solidària que obre la possibilitat de dibuixar nous projectes conjunts.

Una altra de les seves accions és l’organització de l’’Oesst’, el Premi Ponent a la Millor Iniciativa Cooperativista de Ponent. S’adreça als projectes cooperatius de nova creació amb una dotació econòmica de 3.000 euros, i el seu assessorament i acompanyament.

Enguany tindrà lloc la segona edició del guardó, que segueix la línia de retre homenatge a una persona important del cooperativisme ponentí. En aquesta ocasió ho fa a mossèn Joan Llort i Badies, una peça clau d’aquest món a les Garrigues.

Publicat al Territoris.cat

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard