La Fundació Espigoladors, guardonada amb el Premi Solidaritat 2021 pel seu treball en favor del dret humà a l’alimentació

El premi l'atorga l'Institut de Drets Humans de Catalunya. La menció especial mitjans de comunicació distingeix el mitjà digital Crític per exercir un periodisme compromès amb els drets humans.

La Fundació Espigoladors treballa des del 2014 per l’aprofitament alimentari, mitjançant la pràctica mil·lenària de l’espigolament i d’aquesta manera garanteix l’accés a una alimentació sostenible i saludable.

La menció especial mitjans de comunicació distingeix el mitjà digital Crític per exercir un periodisme compromès amb els drets humans.

La Fundació Espigoladors és la candidatura guanyadora del Premi Solidaritat 2021, que concedeix des del 1987 l’Institut de Drets Humans de Catalunya-IDHC a persones i entitats destacades per la seva tasca en favor dels drets humans. El jurat del premi, format per representants d’organitzacions socials i activistes de drets humans, reconeix en aquesta edició el treball de la Fundació per la defensa i garantia del dret a l’alimentació.

Actualment, una tercera part dels aliments que es produeixen al món acaben a les escombraries. A la vegada, a Catalunya i a la resta de l’estat espanyol prop d’un 25 % de la població viu en situació de pobresa, amb dificultats per accedir a una alimentació saludable i a oportunitats laborals. Davant d’ aquesta realitat, la Fundació Espigoladors va néixer el 2014 per donar resposta a tres reptes socials: reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari, fomentar el dret a l’alimentació saludable i sostenible i generar oportunitats laborals per a col·lectius en risc d’exclusió social. Per això organitza recollides d’aliments sense sortida comercial, però perfectament comestibles, i els canalitzen cap a entitats socials per facilitar l’accés a una alimentació saludable de persones en situació de vulnerabilitat. Per altra banda, a través de l’obrador propi situat al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, elabora les conserves vegetals es im-perfect® a partir de fruites i verdures imperfectes o que provenen d’excedents. Alhora, l’obrador esdevé un espai d’inserció sociolaboral per a persones en risc d’exclusió social.

Per a Montse Tafalla, presidenta de l’IDHC i membre del jurat del Premi Solidaritat, “a partir de l’ancestral pràctica de recollir les fruites i verdures descartades del circuit comercial per raons mercantils o per meres qüestions estètiques, la Fundació Espigoladors promou un canvi de consciència social contra el malbaratament alimentari posant de relleu que l’exercici del dret humà a l’alimentació passa també per qüestionar un sistema agroalimentari insostenible des d’un punt de vista mediambiental i social”.

El mitjà digital Crític ha estat també reconegut amb la menció especial Mitjans de Comunicació pel seu compromís pels drets humans. Crític és un mitjà especialitzat en periodisme d’investigació, impulsat el 2014 per una cooperativa de periodistes, amb la voluntat d’incorporar al mapa mediàtic una capçalera centrada en informació de context, reposada i al servei d’una ciutadania lliure i informada. En paraules de Montse Tafalla “un periodisme sense cotilles, atent a l’actualitat, arrelat al terreny i crític amb els poders fàctics, tan polítics com econòmics. Elements essencials per a interpretar la realitat en clau de drets humans i posar el focus en les causes de les vulneracions de drets humans i per a aportar mirades i visions crítiques per la seva reparació”. En aquest sentit, en els últims temps el mitjà ha fet una aposta per fer periodisme sobre l’emergència climàtica i ecològica, un dels principals reptes que afronta en l’actualitat la lluita pels drets humans.

L’acte de lliurament del premi i la menció se celebrarà al Parlament de Catalunya pròximament.El tribunal que ha decidit el Premi Solidaritat 2021 ha estat constituït per Montse Tafalla i Isabel Galí, presidenta i vocal de l’IDHC, respectivament; i per representants de la Taula del Tercer Sector Social, de la Federació Catalana de Voluntariat Social, de la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida, de la Coordinadora d’ONG Solidàries-Girona i de la Fede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard