El municipalisme català mostra la seva preocupació per l’esclat de violència al Senegal

Ajuntaments i institucions supramunicipals catalanes reclamen una solució pacífica i democràtica al conflicte

El 3 de març es produí a Dakar la detenció d’Ousmane Sonko, líder del principal partit de l’oposició PASTEF, acusat d’alteració de l’ordre públic i participació a una manifestació il·legal mentre es dirigia al tribunal on havia de prestar declaració per una acusació de violació i agressió sexual. Aquesta detenció s’acumula a les que s’han produït els darrers mesos d’altres activistes -com Guy Marius Sagna, Clédor Sene i el cantant Thiat entre d’altres- i responsables dels partits crítics a les polítiques del president Macky Sall, i ha estat el detonant de revoltes i manifestacions a Dakar i a altres poblacions del país que a data d’avui ja han causat al menys onze víctimes mortals, un nombre indeterminat de ferits i quantiosos danys materials.

La reacció del Govern als aldarulls ha estat la limitació de les comunicacions i el control informatiu amb la suspensió temporal de les emissions dels mitjans de comunicació audiovisuals i dels serveis de missatgeria mòbil i Internet. Aquest esclat de violència social i política es produeix després que les esperances d’aprofundiment i renovació democràtica sorgides a les eleccions presidencials de l’any 2012 s’hagin vist frustrades per causa dels nombrosos casos de corrupció que afecten el govern, la minvant separació dels poders executiu i judicial, les reformes legals democràticament regressives i allò que nombrosos sectors de la població identifiquen com una cessió governamental de la riquesa del país a les potències estrangeres -com els acords de pesca amb la Unió Europea aprovats al novembre de 2020, que deixen milers de persones sense possibilitats de guanyar-se la vida i les empenyen a l’emigració irregular-. Aquest context, complicat encara més per l’emergència sanitària de la Covid19 que ha comportat greus conseqüències a molts sectors de l’economia senegalesa, posa en risc la pau social i amenaça els avenços assolits en el que es considera el país més estable de l’Àfrica occidental. Especialment a la Casamance, feu polític de PASTEF, amb el risc que es reobrin les clivelles ètniques que al llarg dels anys 80 i 90 del segle XX varen provocar un conflicte armat.

Als municipis catalans hi resideixen gairebé 30.000 veïns i veïnes d’origen senegalès, sent la segona diàspora més nombrosa de catalanes i catalans d’altres orígens de països no membres de la Unió Europea. Aquest fet els converteix en un factor imprescindible per a la cohesió social dels nostres pobles i ciutats des d’un paradigma enriquidor de diversitat i diàleg intercultural i interreligiós. Gràcies també a aquesta diàspora tan nombrosa els vincles solidaris dels ajuntaments catalans amb el Senegal són ferms, com ho és el compromís amb el seu desenvolupament i amb l’alineament amb les autoritats locals prestadores dels serveis bàsics.

Per tots aquests motius els ajuntaments, institucions supramunicipals i associacions municipalistes de Catalunya manifesten la seva preocupació per la deriva de violència política i social que s’està produint al Senegal i reclamen que:

• Tots els actors polítics facin els esforços necessaris per acabar amb els episodisde violència i alteració de la pau social al país.

• El Govern Senegalès actuï per resoldre la situació de forma pacífica i amb les màximes garanties i respecte escrupolós de l’Estat de Dret, els principis democràtics i les llibertats individuals i col·lectives reconegudes a la Constitució de 2001 i en els acords internacionals dels que el Senegal n’és signatari.

• La Justícia Senegalesa resolgui des de la imparcialitat i la independència tots aquells procediments legals oberts i els que es puguin obrir per causa de la situació que s’està vivint al país.

• Els governs espanyol i francès i la Unió Europea prenguin les mesures adients per garantir una solució no violenta de la situació, amb el màxim respecte als Drets Humans i amb polítiques coherents amb el desenvolupament i la millora de les condicions de vida de la població senegalesa.

Publicat a Fonscatala.org

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard