Sota el títol “El model d’energies renovables a Ponent. On estem i on anem?”, l’Ateneu Popular de Ponent, l’Assoc. Lleida per la Unesco, Ponent Coopera, la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, Òmnium Cultural i Farmamundi organitzem unes jornades amb la finalitat de debatre el present i el futur de les energies renovables a Ponent.
Les jornades tindran lloc els dies 30 d’octubre, 20 i 27 de novembre, 1 i 11 de desembre i se celebraran un total de set sessions on participaran més d’una vintena de ponents i experts relacionats amb la matèria.
L’objectiu de les jornades “El model d’energies renovables a Ponent” és poder fer una radiografia de l’actual sistema energètic basat en el consum de recursos fòssils, gestionat per criteris lucratius i que genera alts índexs de població en situació de pobresa energètica; així com per visibilitzar les alternatives existents i en construcció des de l’economia social i solidària.
Ara que fa tot just una setmana des de que el president Aragonès i la consellera Jordà van presentar el full de ruta per accelerar la transició energètica a Catalunya, les entitats impulsores considerem que és un “bon moment perquè la societat civil s’impliqui en la definició d’un nou model energètic verd, just, democràtic i sostenible amb el màxim benefici per les persones, el planeta i la vida”. El nou decret de renovables serà un dels temes importants de debat.
Setmana Europea de l’Energia Sostenible i cimera pel clima COP26
A més, l’inici de les jornades coincideix amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible i la cimera pel clima COP26 de Glasgow organitzada per l’ONU en què 126 països més la Unió Europea han d’assumir acords i compromisos per lluitar contra l’escalfament global. En aquest sentit, les entitats manifestem la necessitat d’aportar una “mirada local i territorial” en aquest debat d’actualitat social i política.