El hip hop com a eina política al Senegal serà la temàtica de la primera sessió del cicle Música i drets humans de l’Orfeó lleidatà

La sessió, organitzada amb la col·laboració de la Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida, comptarà amb la participació de 3 rapers senegalesos residents a Lleida.

Les sessions sobre Música i Drets Humans són un cicle d’audicions comentades a càrrec de professionals del sector musical, organitzades per la Casa de la Música, que ens faran reflexionar sobre la transcendència d’algunes peces i estils musicals des de la perspectiva de la defensa dels Drets Humans.

En la sessió amb la temàtica sobre vulneració dels drets universals, amb la col·laboració de la COordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, s’ha decidit abordar un tema d’actualitat: la tensió social i política que s’està vivint al Senegal, i aprofitar per parlar del poder de mobilització que el rap té en el país africà, que des dels anys 90 va lligat a la polèmica, a l’activisme polític i a la lluita pels drets humans i la democràcia.

Per a fer-ho, la sessió comptarà amb la participació de 3 rapers senegalesos residents a Lleida: Kanakoumé, Cool Sadiq i el productor musical Dem Buso, i de la projecció del documental senegalès 100% GALSEN: A hip hop documentary made in Senegal. Els artistres, amb la moderació d’Anna Sans, tècnica de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida i antropòloga especialitzada en societats africanes, reflexionaran sobre l’evolució d’un estil musical, majoritàriament en llengua wolof, que ha aconseguit mobilitzar masses i fins i tot derrocar governs, i el seu paper en l’actualitat senegalesa i en la diàspora.

La comunitat senegalesa es mostra preocupada per la crisi social i política que viu el seu país des de l’esclat de violència i protestes que el març de 2021 van tenir lloc al Senegal, en les quals 14 persones van perdre-hi la vida degut a la brutal repressió de la policia. Les protestes van esclatar degut al malestar provocat per les estrictes mesures del COVID-19, l’ esgotament després d’anys de corrupció per part del govern del president Macky Sall, que ara intenta forçar un tercer mandat, fent el possible per eliminar la seva oposició política.

El malestar i la tensió segueix, 2 anys després, ja que el president Macky Sall ha continuat la seva ofensiva contra tota oposició, prenent una deriva autoritària i antidemocràtica, amb la persecució i detenció dels i les activistes, periodistes i rapers que critiquen el govern.

Aquesta mateixa setmana, la comunitat senegalesa ha convocat manifestacions arreu de Catalunya per protestar contra les polítiques totalitaries i la repressió del govern de Macky Sall, i per demanar que es garanteixin unes eleccions democràtiques i transparents per al febrer de 2024.

A Lleida, la comunitat senegalesa i simpatitzants del PASTEF (coalició dels partits de l’oposició representada pel líder de l’oposició, Ousmane Sonko), s’han concentrat a la plaça Sant Joan el 18 de març per demanar a la comunitat internacional que posi el focus en la situació al país, reconegut històricament com un dels més estables i democràtics de l’Oest Africà. Entre les demandes durant la concentració, hi havia “alliberar els periodistes i activistes presos”, “acabar amb el totalitarisme del govern de Macky Sall”, “acabar amb la violència contra la població” , “eradicar la corrupció” i “garantir oportunitats perquè els joves senegalesos no es llencin en pastera al mar buscant un futur millor” en un país ric en “petroli, gas, minerals, peix i tota mena de recursos” que en una relació des de la igualtat amb Europa, podrien permetre a gran part de la població sortir del llindar de la pobresa.

El rap senegalès té un paper crucial en la mobilització, en les protestes actuals i en la implicació de les generacions més joves en la política del país, tot i que el desenvolupament de la indústria musical ha diversificat el missatge i ha neutralitzat la crítica social tradicionalment vinculada al hip hop. Què podem aprendre d’aquest gènere? quin és el futur del rap senegalès? En parlarem a l’Orfeó lleidatà el proper 22 de març a les 19:00:

 

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard