Després de 2 anys de pandèmia, aquest 2022 tornen els actes per celebrar la Diada de Sant Jordi. La Diada representa més que el dia del llibre i la rosa. És una jornada per reivindicar la cultura i la llengua, i també les entitats solidàries i des de l’activisme social s’aprofita aquesta jornada per visibilitzar les lluites, i la lectura com a símbol de resistència, resiliència i transformació social.
Per això, des de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, hem volgut fer un recull de les propostes que podreu trobar a Lleida i recomanacions literàries per al pensament crític i la defensa dels Drets Humans.
Espai unitari de moviments socials
La plaça Sant Joan de Lleida, acollirà un espai unitari on els moviments socials de la ciutat organitzaran diferents activitats, xerrades, micro obert literari etc. a més de la tradicional exposició i venta de llibres i roses per recollir fons i donar suport a les seves causes.
Entitats
Diferents entitats solidàries i ONG també tornen a sortir al carrer la Diada de Sant Jordi per tota la província, i amb la venda de llibres de temàtiques relacionades amb els Drets Humans, la solidaritat i les lluites per la llibertat i la democràcia dels pobles, i també de roses, poden finançar la seva tasca:
Arrels Sant Ignasi
Trobareu la parada d’Arrels Sant Ignasi, que destinarà els beneficis de la Diada per als seus projectes de lluita contra el sensellarisme i suport i atenció a persones en situació de vulnerabilitat a la plaça Sant Joan.
Associació Amics del Sàhara de les terres de Ponent (Sàhara Ponent).
L’entitat posarà a la venda contes i llibres sobre la situació del poble sahrauí. La parada funcionarà també de punt d’informació sobre el programa Vacances en Pau, que després de 2 anys de pandèmia tornarà aquest estiu, per obrir les portes de les llars lleidatanes a nens i nenes sahrauís.
Els beneficis de la venda de llibres aniran per a donar suport al poble sahrauí i a la tasca de Sàhara Ponent.
Òxfam Intermón i Càrites
Oxfam Intermón Lleida, juntament amb Càrites obriran una parada a la Rambla Ferran amb “Llibres que fan de lupa per apropar històries que no veiem”i també davant la botiga del Comerç Just al C/ Dorctor Fleming 19. Es podran trobar llibres infantils amb valors sobre el comerç just i la solidaritat, i altres, per adults, amb històries reveladores.
Centre d’Iniciatives Solidàries Àngel Olaran
No només a Lleida les entitats aprofiten la diada de Sant Jordi per celebrar el dia del llibre i visibilitzar la seva tasca. A Mollerussa, el Centre d’Iniciatives Solidàries Àngel Olaran farà a la seva seu ( avinguda del Canal, 7, de Mollerussa) una paradetaaconseguir la tradicional rosa i llibre fent donacions per donar suport a la labor del Pare Olaran a Wukro, Tigray.
Associació Dona Pas Balaguer
L’associació de dones solidàries, Dona Pas de Balaguer, treballa per la sensibilització sobre els drets humans i per l’intercanvi cultural i codesenvolupament i aquest dissabte posaran la seva parada al “Mercat dels enamorats” de Sant Jordi, amb roses i llibres per petits i grans sobre la justícia social, la cooperació i la igualtat, a l’avinguda dels Països Catalans a Balaguer.
Activitats culturals
A molts municipis, la diada de Sant Jordi és també un dia per reivindicar la cultura. A Vilanova de Bellpuig tenen clar que l’agenda cultural de Ponent ha de ser inclusiva, accessible a tothom, que promoqui la igualtat i que acabi amb la infrarepresentació femenina en la programació cultural. Per això el jovent del poble organtiza el festival Viladona, que tindrà lloc el 23 d’abril amb actes con la taula rodona “Veus, marges i cultura” i altres activitats feministes!
L’associació Unim Cultures, també posarà parada durant el festival Viladona, on es podran comprar butlletes per a participar en el sorteig de 3 fantàstics llibres:
Llibres per moure consciències
No podem deixar passar l’ocasió de recomanar-vos llibres crítics, per a la reflexió i la transformació social, en aquesta diada del llibre. La Coordi us recomanem lectures transformadores per aquest Sant Jordi 2022:
Como ser antirracista, de Ibram X. Kendi 2020
El club de lectura afrolleidatà, que treballa l’ús de la literatura africana i afrodescendent per a l’empoderament i l’educació per a la transformació social recomana per aquest Sant Jordi, el llibre d’Ibram X.Kendi, un dels referents actuals del moviment #BlackLivesMatter que formula una teoria antirracista transformadora i apel·la a la responsabilitat individual i la lluita col·lectiva contra el racisme i tot allò que el justifica.
Segons Emmanuel Serge Moukouang, membre del club de lectura, “el llibre ens porta a la realitat de la docotomia racisme/antirracisme als EEUU, i tot i que en alguns punts presenta diferències fonamentals amb la mateixa realitat a Europa, segueix essent una eina molt valuosa per entrendre la dinàmica entre els conceptes i enfortir i promoure l’un (l’antirracisme) i debilitar fins a aniquilar l’altre (el racisme). […] Compartim la visió optimista de l’autor en la possibilitat de crear un món cada cop més antirracista i somiem amb Wakanda, un país antirracista, que preconitzi la interculturalitat, en el qual viure junts en armonia i on les diferències siguin celebrades com a riquesa i patrimoni humà enlloc de perseguides i vilipendiades.”
El podeu trobar AQUÍ
Movent consciències: el Moviment 0,7 i més, origen de la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida de Jordi Domingo i Laura Marín.
Un llibre sobre la reclamació del 0,7% pel desenvolupament dels països empobrits, que va acompanyar el naixement d’un moviment social que va ser la base de l’actual Coordinadora d’ONGD i d’altres moviments solidaris. A partir del testimoni de qui ho va viure, el llibre analitza un període que va mobilitzar una ciutat i la va integrar en una dinàmica de solidaritat amb els pobles menys afavorits. El podeu adquirir AQUÍ
La fruita del demà
La Fruita del demà, és el llibre fruit d’un concurs literari impulsat per l’editorial cooperativa Pol·len edicions i la Plataforma Fruita amb Justícia Social per visualitzar les conseqüències de l’agricultura intensiva en el medi ambient, la pagesia i els drets de les persones temporeres.
El llibre conté 10 relats, els premiats i finalistes del concurs, veredicte del qual es va comunicar el passat dijous 21 d’abril, i que ja es podrà adquirir a la paradeta de la Plataforma Fruita amb Justícia Social, a la plaça Sant Joan durant la Diada, i també a través de pol·len edicions.
5 propostes infantils per Sant Jordi, del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament
En aquests temps convulsos, el FCCD suggereix 5 llibres per a la mainada, que volen promoure la solidaritat, la pau o conscienciar sobre els efectes devastadors de la guerra o el canvi climàtic.
Llibres com el conte Desplaçades , de l’associació Iurta, Contes de la Diversitat (Editorial Mediterrània) o Wangari i els arbres de la pau (Ediciones Ekare). Trobareu totes les recomanacions del FCCD aquí
Des de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida animem a assistir als actes que les diferents entitats i moviments socials proposen per la diada de Sant Jordi arreu del territori, i fem una crida a alimentar la cultura transformadora , a donar suport a l’edició de llibres crítics i en català, i a la lluita per la justícia social.