Racisme científic en temps de coronavirus

Dos metges francesos van aixecar la polèmica al suggerir realitzar assajos d’una posible vacuna contra el COVID19 en la població negra. L’utilització de persones no blanques com a cobaies humanes no és res nou, com tampoc ho és que la supremacia es beneficii de la ciència i de la medicina per la massacre i extermini de les minories ètniques.

Fa aproximadament una setmana ens vam trovar amb la controvèrsia a nivell mundial sobre les declaracions de dos metges, a la televisió francesa LCI, sobre el tema de realitzar assajos d’una possible vacuna contra el covid19 en països africans. La conversa va arribar a un punt crític en el moment que Jean-Paul Mira, metge de l’Hospital Cochin de París, posava de manifest, en format d’interrogació i amb la máxima tranquil·litat, la seva idea de probar la vacuna del covid19 a l’Àfrica, la qual cosa seria allò més adequat davant la situació del continent.

Com era d’esperar, l’escena televisiva va provocar una polèmica general i sobretot una onada d’indignació entre els col·lectius negres i africans de tots els continents. Arribades a aquest punt, cal preguntar-se com pot ser que en ple 2020, un metge proposi a la televisió utilitzar persones africanes com a cobaies humanes per a la medicina, sense qüestionar-se el més mínim significat sobre aquest plantejament.

La certesa és que, com ja han puntualitzat diferents activistes en aquesta última setmana, això d’utilitzar a les persones blanques com a cobaies humanes no és res nou -en absolut-, com tampoco ho és, per desgracia, el fet que la supremacia es beneficii de la ciència i de la medicina per la massacre i extermini de les minories ètniques.

Kaire Ba, coordinadora de la campanya “Pareu de parar-me” de SOS Racisme Catalunya i activista interessada en el racisme científic, fa un repàs de la polèmica aixecada amb la proposta dels metges francesos, i un recorregut històric dels “noms de la ciència de l’horror” que van realitzar experiments científics i mèdics amb persones negres, en aquest article de El Salto diario

Podeu llegir-lo sencer aquí.

El Salto diario és un mitjà crític independent que funciona gràcies a les aportacions de les lectores. Si vols col·laborar, pots fer-ho aquí.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard