Sobren les raons per fer objecció fiscal a la despesa militar

El pròxim 6 d'abril comença la campanya de la renda i, un any més, fem una crida a desarmar els teus impostos. Una acció necessària en un moment on, com a resposta a la guerra a Ucraïna, creix el discurs militarista.

Els motius per a fer Objecció fiscal a la despesa militar són innumerables, sobretot enmig de la crisi que pateix la població a causa de la Covid19, que s’està aprofundint per la guerra a Ucraïna, i els problemes d’abastiment i d’encariment de l’energia arrel del conflicte. La crisi sanitària i l’emergència climàtica, fins fa poc feien impensable seguir augmentant la despesa militar i semblava que tornaven amb força els discursos que abogaven per la desmilitarització i per posar la vida al centre de les polítiques de seguretat i defensa, tenint en compte que les armes no poden matar els virus.

L’agressió russa a Ucraïna i l’esclat del conflicte al cor d’Europa, tanmateix, han inflat el belicisme i la carrera armamentística s’ha reiniciat de forma accelerada, arribant a màxims històrics des de la Guerra Freda i relegant, encara més, el discurs pacifista a la utopia. La desmilitarització sembla ara un horitzó més llunyà que la Destrucció Mútua Assegurada (MAD, que significa “boig”, en les seves xifres en anglès), una estratègia de la Guerra Freda que consistia en acumular arsenal nuclear esperant que el rival no estigués tan boig com per atacar i provocar la destrucció del planeta i la humanitat.

Aquest any 2022, la despesa real del Ministeri de Defensa és de 22.949 milions i de fet ja arriba a l’1,8% del PIB, però el govern ha anunciat recentment un augment del pressupost militar, mentre l’OTAN pressiona als seus membres a arribar almenys 2% del PIB abans del 2024. Optar per la via militar per fer front als reptes de la seguretat a Europa és un autèntic despropòsit, que desembocarà en noves amenaces per la pau, i que pot contribuir a generar nous conflictes o agravar els existents, a part de l’amenaça de terror nuclear que alimenta aquest militarisme.

Davant aquesta hegemonia inqüestionable del relat militarista, que s’ofereix com a única via per a gestionar el conflicte a Ucraïna, toca més que mai rescatar i reivindicar les propostes del moviment pacifista que haurien pogut evitar aquesta situació. Toca reivindicar, enmig de tanta narració bèl·lica, la seguretat humana, la transició ecològica, un desenvolupament humà, cooperació i cultura de pau.

Hem d’apostar per la vida, que preservar a vida i la dignitat humana siguin al centre de qualsevol política. I encara que no sigui fàcil defensar la via diplomàtica i la pau enmig dels bombardejos, cal recordar que la urgència és parar la guerra, no alimentar-la. No es tracta de qüestionar el dret de les persones agredides a defensar-se, sino en assenyalar altres opcions que les que han posat sobre la taula els dirigents polítics i els mitjans de comunicació; que són l’escalada (més armes, més guerra, més drestrucció) la imposició de sancions econòmiques que ofeguen a la població russa, la rendició del govern ucraïnés o la destrucció total d’un dels dos bàndols, mentre es continuen silenciant altres conflictes causa de catàstrofes humanitàries com la que es viu a Iemen, i en la que contribueix el govern espanyol amb l’enviament d’armes a Arabia Saudita.

En aquest context mundial, un any més des de la Coordi, reivindiquem l’objecció fiscal com un exercici de coherència amb el sector i amb els valors de defensa dels drets humans, la pau i la justícia social i ens sumem de nou també al GDAMS, els Dies Globals d’Acció Contra la Despesa Militar, una campanya internacional que busca visibilitzar la lacra de la despesa militar al món i les seves greus conseqüències per al mediambient i per als Drets Humans.

Per aquests i per mil raons més, animem a tothom a informar-se i a realitzar l’Objecció Fiscal a la despesa militar, una forma de lluita no violenta per reivindicar menys impostos per fer la guerra i més impostos per protegir la vida.

Com fer objecció fiscal?
La campanya per presentar la declaració de la renda corresponent a l’exercici 2021 encara no està activa. Si vols, pots deixar-nos les teves dades de contacte i així t’avisarem quan estigui disponible, t’assessorarem de com fer-ho i t’enviarem la informació més rellevant.

Recorda: si vols fer Objecció Fiscal, quan sigui el moment no acceptis l’esborrany de la declaració de la renda.

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard