#Rebobina: refugiats climàtics. La veritable catàstrofe ambiental

SATKHIRA, BANGLADESH - GENER 2021. Imatge: Zakir Hossain Chowdhury USA Office, New York City. T +1 212 796 2458 W www.barcroftusa.com Indian Office, Delhi. T +91 11 4053 2429 W www.barcroftindia.com (Photo credit should read Zakir Hossain Chowdhury / Barcro / Barcroft Media via Getty Images)
Les migracions sempre han existit com una estratègia d'adaptació a l'entorn canviant. Però el nombre de persones obligades a migrar degut al canvi climàtic ha anat augmentant dràsticament des dels anys 90. Un reportatge de DW TV.

És una doble injusticia: els països industrialitzats, a expenses d’altres països, contaminen l’atmòsfera amb les seves emissions i condemnen als habitants de les regions més empobrides a ser víctimes de nou.

El llac Txad, al Sahel, s’ha reduït un 90% des de la dècada de 1960 degut a l’increment de les temperatures. En el transcurs d’aquest segle, el llac probablement desapareixerà completament. Els 40 milions de persones que encara depenen del llac per viure es veuran obligades a migrar cap al sur, on hi ha més precipitacions. És un desastre anunciat.

És el cas de Mohammed Ibrahim. Quan el llac Txad va començar a assecar-se cada cop més, va decidir migrar on les temperatures no eren tan inhumanes i encara hi quedava aigua. Durant molts anys, en companyia de la seva dona i els seus fills, i els seus 70 camells, va passar del Níger a Txad i després cada cop més al sud. La calor sufocant va perseguir a Mohammed i els seus animals, que es van anar morint de sed. Ara viu amb la seva familia en un campament de refugiats a prop del llac Txad i només li queden 7 camells. Mohammed Ibrahim és una de les tantes persones del Sahel que han abandonat la seva terra natal no per guerres ni crisis, sino per les altes temperatures. És un refugiat climàtic.

Quantes persones es veuran obligades a abandonar les seves llars a mitjans d’aquest segle? El documenta aborda aquesta qüestió anant a la zona del Sahel, a Indonèsia i a la tundra russa, els denominats focus del canvi climàtic.

Un necessari documental de la televisió pública alemanya DW, doblat al castellà:

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard