#Rebobina: Western Sáhara

WESTERN SÁHARA
Una visió western del Sàhara Occidental.

“El Western és l’únic gènere cinematogràfic que va aconseguir escriure la història enlloc de recrearla”.
Santiago Tarín

“No es necessiten equips d’il·luminació, ni una bona càmera, sino un intercanvi, el d’una persona que filma i una altra que és filmada”.
Jean Rouch

En el món contemporani no existeix qui no és vist.

La situació del Sàhara Occidental és un conflicte en angle mort, que escapa des de fa dècades del plà d’allò mediàtic, la qual cosa ha permés que interessos econòmics i polítics bloquegin una possible resolució.

El 200 es va iniciar als campaments de refugiats sahrauís de Tinduf, el projecte de l’Escola de Formació Audiovisual Abidin Kaid Saleh, creant les condicions necessaries per a què la comunitat sahrauí allí exiliada s’apropii del llenguatge audiovisual i relati la seva pròpia història, iniciant una via que enllaci amb el anomenat Cinema del Tercer Món, nascut en els processos de descolonització dels anys 60, i que troba en l’audiovisual una eina política d’autorepresentació, que transforma l’acte de filmar en una memòria útil, que utilitza el cinema com un mitjà per reconquistar la història arrebatada, com un testimoni de la pròpia quotidianitat.

Davant la necessitat de mediatitzar el conflicte del Sàhara Occidental, ens preguntem:

Com generar imatges competitives del món globalitzat? i sobre tot, com aconseguir que, al mateix temps, aquestes imatges siguin capaces de transmetre la subjectivitat de la comunitat que les va generar? Es poden utilitzar codis globals per difondre allò local?

Partim del trailer com a peça de difusió mediàtica d’un producte audiovisual, i proposem crear, des dels campaments, i de forma col·laborativa amb la seva població, el trailer d’una pel·lícula sobre la creació de l’Estat sahrauí.

Comencem amb l’anàlisi del Western com a cinema polític, que aborda la relació entre l’individu i l’Estat, eficient i calculada propaganda, visió mitològica del naixement d’una nació, que ha substituït la pròpia història.

Cada un dels passos del procés de pre-producció (decisió de la història, guió , storyboard etc.) és consensuat entre els col·laboradors que praticipen en el projecte, i documentat, generant un registre d’aquest grup expressant-se a través de la ficció i on “allò important no és el que mostren, sino el que amaguen, i sobretot allò no que sospiten que està en ells” (Bresson)

En suport i reconeixement a la lluita per l’autodeterminació del poble sahrauí.

Projecte complet a:
lefthandrotation.com/westernsahara
_


Equip de Guió Trailer Western

Kamel Mahouni
Ahmed Mohamed Lamin “Chino”
Mohamed Moulud Yeslem
Mohamed Salem Lansari
_
Equip muntatge Trailer Western

Ahmed Mohamed Lamin “Chino”
Brahim Chagaf
Mohamed Jatri
Escuela de Formación Audiovisual Abidin Kaid Saleh
_
Equip Artístic Trailer Western

Ahmed Mohamed Lamin “Chino”
Mohamed Moulud Yeslem
Lekbira Almofid
Tomás Fernández de Córdoba
_
Agraïments a:
ARTifariti 2012
Escuela de Formación Audiovisual Abidin Kaid Saleh
Pensart Cultura
Totes les persones que van aportar i van acompanyar el procés de creació d’aquesta peça col·laborativa.
_

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard