Reclamem l’aprovació de l’Agència de la Natura de Catalunya, perquè sense natura no hi ha res

Les entitats de l’Eix recorden que protegir la natura és protegir la nostra salut i la de les generacions esdevenidores, i que l’impuls de polítiques ambientals com la creació de l’Agència de la Natura són essencials per a assegurar el benestar social.

L’Eix Ambiental de Lleida, format per una vintena d’entitats de la societat civil de Ponent, defensa l’aprovació en el Parlament de l’Agència de la Natura de Catalunya, encallada durant 20 anys. Les entitats de l’Eix recorden que protegir la natura és protegir la nostra salut i la de les generacions esdevenidores, i que l’impuls de polítiques ambientals com la creació de l’Agència de la Natura són essencials per a assegurar el benestar social.

La proposició de llei de creació de l’Agència de la Natura de Catalunya es votarà previsiblement aquest dimecres, 17 de juny, en el Ple del Parlament. El text és fruit de més de tres anys de treball dels grups parlamentaris, comptant amb la participació dels diferents actors del territori i donant resposta a una petició històrica del sector acadèmic i ambiental i de bona part de la societat.

Per a les entitats que formen l’Eix Ambiental de Lleida, l’Agència de la Natura de Catalunya és tan sols un instrument, entre molts altres, per a impulsar la imprescindible transició ecològica cap a una societat justa, que posi en el centre la vida i el benestar de les persones, i que abordi l’emergència climàtica i ambiental global. I en aquest sentit, protegir i restaurar la biodiversitat és una necessitat vital. L’Agència de la Natura ha d’actuar per afrontar el greu problema de pèrdua de biodiversitat que es dona a Catalunya plantejant actuacions que potenciïn conjuntament la conservació de la biodiversitat, la millora de la qualitat de vida de les persones i l’economia de tot el territori.

L’Agència únicament desplega les competències en medi natural que actualment té el Departament de Territori i Sostenibilitat i no modifica el règim competencial d’altres departaments ni de l’administració local. També respon a la necessitat de tenir una administració àgil i eficaç que tingui capacitat pressupostària i que generi procediments menys burocratitzats. 

Un exemple recent de com la conservació de la natura impulsa l’economia rural és la iniciativa “Del Parc al Plat”, promoguda durant el confinament pel Parc Natural de l’Alt Pirineu al costat de productors locals del Pallars Sobirà. Gràcies a això, els productors han pogut vendre directament per internet cistelles amb aliments com a carn, formatges o infusions, lligats a la marca de qualitat del Parc Natural. I, malgrat la difícil conjuntura econòmica, la iniciativa ha estat tan reeixida que els productors estudien convertir-se en associació per a mantenir-la en el futur. Aquesta iniciativa està en la línia de l’estratègia “De la granja al plat” que la Unió Europea va aprovar al maig, conjuntament amb la “ Nova estratègia sobre la Biodiversitat , 2030” i que plantegen fòrmules per a que l’agricultura, la gestió forestal, les empreses i la conservació emprenguin camins conjunts de desenvolupament rural que  millorin la vida i la salut de les persones?

L’Eix Ambiental de Lleida subscriu el manifest per l’aprovació de l’Agència que ha impulsat la Xarxa de Conservació de la Natura, i que ja compta amb més de 260 entitats signants a tota Catalunya.

Lleida, 16 de juny de 2020

Butlletí electrònic

Rep tota l’actualitat i informació d’interès directament a la teva bústia de correu electrònic. Periòdicament rebràs un altre punt de vista sobre la realitat social que vivim totes i tots.

Responsable del tractament: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA Finalitat del tractament: Mantenir una relació amb l’Usuari i enviar el butlletí de notícies. Legitimació del tractament: Consentiment de l’interessat/da. Conservació de les dades: Es conservaran durant el temps que hi hagi un interès mutu o durant el temps que sigui necessari per al compliment d’obligacions legals. Destinataris: COORDINADORA DE ONGD I ALTRES MOVIMENTS SOLIDARIS DE LLEIDA i prestadors de serveis o col·laboradors. Drets: Dret a retirar el consentiment en qualsevol moment. Dret d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les seves dades i de la limitació o oposició al seu tractament. Dades de contacte per exercir els teus drets: participa@coordinadora-ongd-lleida.cat Informació addicional: Podeu trobar més informació a la nostra Política de Privacitat.

La Coordinadora

La Coordinadora és una agrupació que reuneix entitats conegudes com a ONGD i altres Moviments Solidaris presents a Lleida que treballen en cooperació i solidaritat internacional amb les persones i pobles empobrits del planeta, i que expressen el desig i la voluntat de promoure l’acció conjunta de cara als objectius que els són comuns.

AMB EL SUPORT

I LA COL·LABORACÓ

Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida

By midgard